Disputas: Erlend Paasche
Master i asiatiske og afrikanske studier Erlend Paasche vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor) ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.
Return Migration and Corruption: Experiences of Iraqi Kurds

Erlend Paasche
Tid og sted for prøveforelesning:
Tid: 7. oktober 2016 kl. 09.15
Sted: Auditorium 3, Eilert Sundts hus
Tittel: Politics in the migration debate: the study of corruption as a missing link
Bedømmelseskomité:
-
Professor Emeritus Ronald D. Skeldon, Department of Geography, University of Sussex
-
Associate Professor Arjen Leerkes, Erasmus University Rotterdam
-
Professor Mette Andersson, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO
Leder av disputas:
- Professor Kristian Stokke, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO
Veileder:
- Professor Jørgen Carling, Peace Research Institute
- Professor Katrine Fangen, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO
Mange av statene som verdens flyktninger og andre migranter kommer fra er gjennomsyret av korrupsjon. For de som kommer til land der korrupsjon i mindre grad preger hverdagslivet, kan det være vanskelig å reise tilbake.
I sin avhandling Return Migration and Corruption: Experiences of Iraqi Kurds har Erlend Paasche studert hvordan korrupsjon i irakisk Kurdistan påvirker returmigrasjon fra Norge og Storbritannia. Avhandlingen bygger på intervju med irakiske kurdere med oppholdstillatelse i Norge eller Storbritannia om deres tanker om å dra tilbake, og på intervju gjennomført i irakisk Kurdistan med de som hadde gjort det – på egenhånd eller via assistert retur og deportasjon.
Irakisk Kurdistan kalles ofte Det andre Irak. Etter den amerikanskledete invasjonen i 2003 nøt denne selvstyrte regionen godt av et påfølgende tiår med fred, utvikling og velstand frem til 2014. For første gang i moderne tid var det en betydelig andel av den kurdiske diasporaen i Europa som enten reiste tilbake eller vurderte å gjøre det. Intervjudata tyder likevel på at korrupsjon i De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) bidro til å hindre mange fra å dra tilbake. Korrupsjon skapte også økonomiske og psykologiske utfordringer for de som prøvde å etablere seg på nytt i irakisk Kurdistan men manglet forbindelser, wasta, til de politiske partiene. Flere returmigranter sa de savnet det de hadde oppfattet som likhet for loven i Europa.
Avhandlingen åpner for et nytt analytisk perspektiv på returmigrasjon, og er en innovativ studie av hvordan migranter forholder seg til stater.
Vitenskapelig sammendrag (engelsk)
For mer informasjon:
Kontakt Katalin Godberg