Disputas: Anne May Melsom

Master i sosiologi Anne May Melsom ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor).

Sickness absence in a gendered labour market

Anne May Melsom. Foto: Tønnes Homme

Tid og sted for prøveforelesning:

Tid: 23. oktober 2015 kl. 10.15

Sted: Auditorium 4, Eilert Sundts hus

Tittel: Is the sickness absence in Norway too high or too low?

Bedømmelseskomité:

• Professor Morten Blekesaune, Department of Sociology and Social Work, Agder University
  • Assistant Professor Magnus Bygren, Department of Sociology, Stockholm University

• Postdoctoral fellow Elisabeth Ugreninov, Department of Sociology and Human Geography, University of Oslo

Leder av disputas:

Professor Torben Hviid Nielsen, Department of Sociology and Human Geography, University of Oslo

Veileder:

Professor Arne Mastekaasa, Department of Sociology and Human Geography, University of Oslo

Denne avhandlingen undersøker hvordan kjønnssegregering på arbeidsmarkedet påvirker sykefravær og kjønnsforskjeller i sykefravær. Den består av fire empiriske studier med data fra EU’s arbeidskraftsundersøkelse og fra norske registre.

De to første studiene gir innsikt i sammenhengen mellom kjønnsbalansen i yrket og sykefravær. I debatten om hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn blir ofte forskjeller i arbeidsbetingelser brukt som forklaring. Altså, at kvinner har høyere fravær fordi de jobber i mer belastende yrker. Funnene gir ingen støtte til denne påstanden. Når det gjelder arbeidsbetingelser som påvirker sykefravær, ser det tvert i mot ut til at menn i gjennomsnitt jobber i mer belastende yrker enn kvinner. Resultatene tyder også på at individer med høy tilbøyelighet for sykefravær er overrepresentert i kvinnedominerte yrker. Det ser ut til at slike seleksjonsmekanismer, snarere enn usunne arbeidsbetingelser, skaper høyt fravær i kvinnedominerte yrker.

Den tredje studien viser noe høyere sykefravær på arbeidsplasser med kvinnelige ledere, og i følge den fjerde studien har gravide kvinner noe høyere fravær på kvinnedominerte arbeidsplasser. Disse funnene er i tråd med en tanke om at kvinnedominerte arbeidsplasser utvikler mer tolerante holdninger til sykefravær, men en kan ikke utelukke andre forklaringer.

Vitenskapelig sammendrag (engelsk)

For mer informasjon