Martin Hällsten (Stockholm): Family Wealth and Children's Educational Achievement in Sweden

Martin Hällsten (Stockholms Universitet) har på kort tid blitt en ledende forsker innen utdannings- og ulikhetssosiologi. Han har publisert arbeider innen en rekke felt, bl.a. ulikhet sett over mange generasjoner, om ulike kilder til lønnsulikhet, og livslang læring.

På dette seminaret, som er en samproduksjon med Klasse- og eliteseminaret, presenterer Hällsten et arbeid om familiers formuer og barnas utdanningsprestasjoner. Fabian Pfeffer (Michigan) er medforfatter.

Martin Hällsten, Stockholms Universitet

ABSTRACT

We study the role of family wealth for children's educational achievement using novel and unique Swedish register data. In particular, we focus on the relationship between grandparents' wealth and their grandchildren's educational achievement. Doing so allows us to reliably establish the independent role of wealth in contributing to long-term inequalities in opportunity. Using regression models with rich controls for observed socio-economic characteristics of families, cousin fixed effects to net out potentially unobserved grandparental effects, and marginal structural models to account for endogenous selection, we find substantial associations between grandparents' wealth and their grandchildren's 9th grade point averages (GPA) that are only partly mediated by the socio-economic characteristics and wealth of parents. This contribution then establishes that wealth inequality - even in a comparatively egalitarian context like that of Sweden - has profound consequences for the distribution of opportunity that extend across multiple generations. Our findings for Sweden may be conservative estimates of the long-term consequences of wealth inequality in other nations, like the United States, where family wealth - in addition to its insurance and normative functions - allows the direct purchase of educational quality and access.

AKS-seminaret
Publisert 18. nov. 2016 14:32 - Sist endret 18. nov. 2016 14:35