Kelly Musick (Cornell): Trends in U.S. couples’ work patterns after childbirth and implications for social inequality

Kelly Musick (Cornell) presenterer et arbeid om trender i kvinners og menns ulike bidrag til husholdningen etter barnefødsler. Hun diskuterer også implikasjoner av disse trendene for utviklingen i sosial ulikhet.

Musick er professor ved Cornell University i Ithaca, New York. Hun har arbeidet med en rekke temaer innen familiesosiologi. Især har hun publisert mye om koblingen mellom fruktbarhet og valg av samlivsform.

Kelly Musick, Cornell

Kelly Musick er professor i sosiologi ved Cornell University, i New York, USA.  Hun presenterer et arbeid om kvinners og menns økonomiske bidrag til husholdningen.

Abstract

Wives’ financial contributions have become a common component of the marriage bargain, yet wives continue to shoulder a disproportionate share of domestic responsibilities, particularly after a first child is born. This project uses newly available, short-term panels spanning recent decades to examine joint changes in men’s and women’s work and earnings following the transition to parenthood in the United States. It further considers the implications of these changes for aggregate trends in earnings inequality over time, addressing the broad implications of transformations in the meaning of marriage for social inequality.

AKS-seminaret
Publisert 16. mars 2015 11:03 - Sist endret 12. mai 2015 12:01