Veien mot 'virkelig' smarte byer

Å sette smart teknologi og «smarte mennesker» foran folk flest, er trolig ikke særlig smart.

Artikkelen er skrevet av Trine Nickelsen og tidligere publisert i Apollon

DEN SMARTE BYEN: – Det snakkes mye om den kompakte, smarte og attraktive byen, om hvor viktig det spesielt er å utvikle byens sentrum. Per Gunnar Røe spør: Attraktiv for hvem? Hva kan de sosiale konsekvensene bli av at så mye av oppmerksomheten nå rettes mot vekst og transformasjon i sentrum? Foto: Ola Sæther, Apollon

Byer er viktige. Først og fremst fordi de fleste av oss bor der – nærmere bestemt 53 posent av alle på jorda. Og flere vil vi bli. Vandringen mot byene er et globalt fenomen, og urbaniseringen skjer i en fart vi aldri har sett maken til, særlig i utviklingsland. Hele verdens befolkningstilvekst skjer nå i byene.

Om bare 15 år vil to tredjedeler av oss ifølge de seneste prognosene fra FN være byboere – en vekst som tilsvarer en by på størrelse med Stor-København – hver uke.

Selv om byene i dag legger beslag på beskjedne to-tre prosent av jordas overflate, står de for 75 prosent av verdens energiforbruk og genererer 80 prosent av CO2-utslippene. Aller mest kommer fra transportsektoren, med privatbilen i førersetet. En viktig del av klimakampen står altså i byene.

Les hele artikkelen i Apollon

Av Trine Nickelsen, Apollon
Publisert 29. apr. 2016 08:12 - Sist endret 15. aug. 2022 14:36