Willy Pedersen: UNGDOMMEN

Willy Pedersen og Guro Ødegård er redaktører for en ny bok som bretter ut livet til dagens unge og gir ny empirisk innsikt om livet i familien, i skolen og i idretten.  

Image may contain: Rectangle, Font, Wood, Brand, Logo.

Om boken

Hvordan har smarttelefonen og sosiale medier endret livet til dagens unge? Hvorfor irriterer vi oss over gutter som lager trøbbel for andre, mens vi bekymrer oss for jenter som sliter? Hvordan oppleves det egentlig for muslimske ungdommer å bli kalt "jævla terrorist"?

Boken UNGDOMMEN bretter ut livet til dagens unge. Vi får ny empirisk kunnskap om livet i familien, i skolen og i idretten. Vi blir med inn på fuktige fester hvor seksuelle grenser presses. Men vi blir også med en gjeng gutter på jakt, hvor haglpatronene skal være av grovt kaliber. Dessuten: Stemmer det at forekomsten av angst og depresjon har økt? Eller at kjønnskategoriene flyter, at stadig flere opplever at de verken er "gutt" eller "jente"?

Boken viser noen tydelige tendenser - en skole som disiplinerer elevene på nye måter, mindre alkohol og problematferd, tilbakeholdenhet med tidlig sex. Samtidig ser vi et fascinerende politisk opprør. Det er ungdom som viser vei i klimakampen. 

UNGDOMMEN henvender seg til forskere, studenter, lærere og alle som arbeider med ungdom på statlig og lokalt nivå, samt til politikere, journalister og andre som kan ha nytte av forskningsbasert kunnskap om hvordan ungdom faktisk lever i dag.

Forfatterne er et knippe av landets ledende ungdomsforskere, fra en rekke ulike forskningsmiljøer. Boken markerer også at det er 30 år siden ungdomsforskningsmiljøet, som i dag befinner seg på NOVA ved OsloMet, ble etablert. Redaktører for boken er Guro Ødegård, forsker 1 og instituttdirektør ved velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet, og Willy Pedersen, professor ved ISS.

Podcast

I forbindelse med boklanseringen, tilgjengeliggjøres en podcast med samme navn. Podcastet kan du høre her.

Published Nov. 17, 2021 9:51 AM - Last modified Nov. 30, 2021 1:11 PM