Artikler

deprimert jente på et busstopp med ansiktet gjemt i hendene
Publisert 14. apr. 2021 09:45

Ny forskning ved Psykologisk institutt avdekker en dramatisk økning i ensomhet, og symptomer for angst og depresjon som følge av pandemirestriksjonene. Kvinner og unge er hardest ramma.

grått bybilde av Oslo
Publisert 12. mars 2021 12:57

- Det er som om vi bare holder pusten, sier Kristin Asdal. Professoren mener norske myndigheters håndtering av pandemien viser hvordan vi sitter fast i den vekstbaserte økonomien.

Mann med grått hår i blå dress
Publisert 26. juni 2020 09:58

Gammelt hat kan få nytt liv gjennom koronapandemien, mener Cathrine Thorleifsson, som forsker på ytre høyre ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX).

EU president
Publisert 29. mai 2020 11:13

– EU har gjort akkurat det vi kunne forvente: svært lite, sier Jarle Trondal. ARENA-forskeren forklarer hvorfor EU ikke har reagert raskere på covid-19, og hvordan det europeiske samarbeidet likevel trolig vil komme sterkere ut av krisa.

Mennesker som sitter spredt i en park
Publisert 29. mai 2020 11:13

-  Livskvaliteten i Norge er allerede skeivfordelt. Og de marginaliserte gruppene kommer til å vokse i kjølvannet av koronapandemien, sier Ragnhild Bang Nes. Hun har forska på hva det er som gjør oss lykkelige.

Arbeidere med munnbind på markedet i Wuhan
Publisert 29. mai 2020 11:13

- Vi må stille mer systematiske spørsmål om hvordan vi håndterer, bruker og tar vare på dyr, hvis vi vil unngå at en liknende krise oppstår på nytt, sier Tone Druglitrø. Hun har forska på dyrs rolle i medisin, kultur og politikk.

Statsminister Narendra Modi i India
Publisert 29. mai 2020 11:12

- Jeg tror det vil være mange ledere rundt om i verden som nå risikerer å trå feil, sier Tore Wig. Statsviteren har forska på årsakene til regimesammenbrudd.

Publisert 29. mai 2020 11:12

- Det kan hende vi finner ut at systemer som virker naturlige, egentlig bare er unødvendige konstruksjoner, sier Karen O’Brien. Professoren i samfunnsgeografi har forska på hva som skal til for at vi forandrer oss.

Havnearbeidere og politimenn med munnbind i Kina
Publisert 29. mai 2020 11:08

- Når pandemien er forbi, kommer det nok en diskusjon om hvordan vi skal tilnærme oss de internasjonale markedene, og om inntektene våre skal knyttes så tett til bedriften vi jobber i, sier Kalle Moene. Professoren i samfunnsøkonomi har i en årrekke forsket på spenningene mellom den norske likhetsmodellen og internasjonal økonomi.

Folk hamstrer varer og det blir kø foran kassa under koronapandemien
Publisert 29. mai 2020 11:08

- Koronaviruset er et vindu som gjør det mulig å se alternative måter å organisere samfunnet vårt, sier Thomas Hylland Eriksen. Professoren i sosialantropologi har forska på kriser i en overoppheta verden.