I media

Foto av Kalle Moene

Sosial ineffektivitet gir populister politisk makt, skriver Kalle Moene i DN, lørdag 17. juni.

Foto av Sara Cools

Både høyre- og venstresida tar opp ulikhet i forkant av valget. Men hvor stor økning i ulikhet har vi i Norge? Sara Cools svarer i spalten "Spør økonomen" i Klassekampen, torsdag 15. juni.

Foto av Simen Markussen

Vilkår og aktivitetskrav for unge sosialhjelpsmottagere er et kinderegg: Færre på sosialhjelp, flere på skolen og mindre ungdomskriminalitet, skriver Simen Markussen i DN, fredag 2. juni.

Foto av Kalle Moene

En samfunnsbonus til alle kan gi mindre ulikhet og større inntekt, skriver Kalle Moene i DN, lørdag 13. mai.

Foto av Ragnar Torvik

Slik kan det ikke fortsette, mener professor Ragnar Torvik, sitert Dagens Næringsliv, fredag 12. mai.

Foto av Sara Cools

Hvorfor vil så mange på venstresida ha universelle velferdsgoder? Hvorfor ikke gi mer i barnetrygd til de fattige enn de rike? Sara Cools svarer i spalten "Spør økonomen" i Klassekampen, torsdag 11. mai.

Foto av Karen Helene Ulltveit-Moe

Tollfridom er berre ein liten del av EØS-avtalen, seier Karen Helene Ulltveit-Moe, sitert i Klassekampen, onsdag 3. mai.

Simen Markussen

Alle skal ha like muligheter til å lykkes, men i økende grad vil de som vokser opp i de fattigste hjemmene selv gjøre det dårlig, skriver Simen Markussen i DN, fredag 28. april.

Foto av Steinar Holden

Patentordninger er blitt innført på stadig nye felt. Det gir store samfunnsøkonomiske kostnader og kan hemme innovasjonstakten, skriver Steinar Holden i DN, torsdag 27. april

Foto av Knut Røed

I utgangspunktet er det overraskende ettersom forskjellene mellom innvandrere og norskfødte burde bli mindre og mindre jo lengre innvandrerne bor i Norge. Vi finner at det motsatte skjer. Etter fem til ti år øker gapet. Det viser at vi har noen utfordringer knyttet til integrering på varig basis, sier Knut Røed, sitert i VG som viser til forskningsrapporten "Labour Market Integration in the Nordic Countries", 26. april.

Foto av Astrid Marie Jorde Sandsør

Nei det er ikke «relativt stor enighet» blant forskere «om at mindre klasser kan gi mer læring enn store», skriver Astrid Marie Jorde Sandsør i debattinnlegg i Aftenposten, tirsdag 25. april

Foto av Bård Harstad

Står selve demokratiet i veien for vår tids største problem? Bård Harstad skriver i DN, fredag 7. april.

Knut Røed

Vi kommer ikke unna behovet om enten økte skatter eller mer brukerbetaling for velferdstjenester hvis vi skal opprettholde nivået på velferdsstaten om 50 år, sier Knut Røed, sitert i Ukeavisen Ledelse, fredag 7. april.

Foto av Kjetil Storesletten

Det er nyttig å regne på de finanspolitiske konsekvensene av innvandring. Det er ikke tvil om at det å få inn svensker gir en enorm gevinst, til dels også at det er polakker som arbeidsinnvandrer til Norge, men det bør ikke komme som noen bombe at det ikke er like lønnsomt å ta inn flyktninger. Samtidig tar vi ikke inn krigsofre for å tjene penger, sier Kjetil Storesletten, sitert i Dagsavisen, torsdag 30. mars.

Foto av Sara Cools

Hvilke konsekvenser har avsløringer av skatteparadiser som LuxLeaks og Panama Papers fått for enkeltpersoner, mellommenn og store selskaper? Sara Cools svarer i spalten "Spør økonomen" i Klassekampen, torsdag 30. mars.

Foto av Karen Helene Ulltveit-Moe

Det overrasker meg at det er så mange som har den opplevelsen, sier Karen Helene Ulltveit-Moe om en meningsmåling utført av Respons Analyse som kommer frem til at fire av ti er helt eller delvis enig i at globalisering er en trussel mot norske arbeidsplasser, sitert i Aftenbladet, onsdag 29. mars.

Michael Hoel

Staten eier både norsk oljeproduksjon, Statoil og oljeaksjer gjennom Oljefondet. Eksponeringen bør halveres.

Michael Hoel og Nina Bruvik Westberg har forfattet rapporten som omtales i DN, mandag 27. mars.

Karen Helene Ulltveit-Moe

Fakkeltogene foran Stortinget i vinter handler om mye mer enn ulv. De er et varsel om at vi må bli flinkere på omstilling, skriver Karen Helene Ulltveit-Moe i DN, fredag 24. mars.

Rolf Aaberge

Småbruk har ikke vært veien til den norske velstanden og likheten i etterkrigstiden, slik Ottar Brox hevder, skriver Rolf Aaberge, Jørgen Modalsli og Espen Søbye i Klassekampen, lørdag 18. mars.

Simen Markussen

Utviklingen det siste tiåret er alarmerende, sier Simen Markussen, sitert i Aftenposten som viser til forskningsrapporten "Egalitarianism under Pressure" av Simen Markussen og Knut Røed, mandag 13. mars.

Foto av Steinar Holden

Robotisering tar jobber, men på lengre sikt er økende ulikhet den største trusselen mot sysselsettingen, skriver Steinar Holden i DN, torsdag 9. mars.

Kalle Moene

Erfaringer fra hele verden viser akutt behov for nye og enkle måter å omfordele inntekt på, sier Kalle Moene og Debraj Ray i Apollon, tirsdag 31 januar.

Rolf Aaberge

Inntektsutviklingen i Norge skaper større klasseskiller: LO-Aktuelt skriver om en studie lagt frem av Rolf Aaberge, Tony Atkinson, og Jørgen Modalsli.

Knut Røed

Det er viktig at en ny Afp-ordning bidrar til at folk står i jobb lengre, samtidig som man tar hensyn til «sliterne», sier Knut Røed, sitert i DN, fredag 3. mars.

Halvor Mehlum

For å kunne gjeninnføre skatt på arv må befolkningen modnes og forstå at arveskatten gjelder alle og er en veldig rettferdig skatt, sier Halvor Mehlum til LO-Aktuelt, torsdag 2. mars.