"Suppler og hersk" i rike oljestater

Gry Tengmark Østenstad forteller i Apollon om ny forskning som viser hvordan autokratier bruker fremmedarbeidere for å hindre demokratisk utvikling.

Foto: By Josue Isai Ramos Figueroa on Unsplash

Østenstad har sammen med Halvor Mehlum og Kalle Moene gjennomført et prosjekt om ressurser, styresett og fordeling. Funnene viser hvordan "suppler og hersk" metoden kan holde autokratiske regimer i gulfstatene ved makten.

For å hindre demokratisering kan autoritære regimer bestikke deler av befolknigen med goder de ellers ville fått i et demokrati, men med gjestearbeidere trenger ikke regimene å betale så høye bestikkelser forteller Østenstad. Oljestatene er rike og inntektene fordelt på innbyggerne ved demokratiske modeller ville vært store. Men gevinsten ved å innføre demokrati blir utvannet da godene ved et demokrati ville blitt fordelt på mange flere. I Qatar for eksempel utgjør gjestearbeidere 75 prosent av befolkningen. 

– Ved å supplere befolkningen med gjestearbeidere svekker den autoritære lederen innbyggernes vilje til å kjempe for demokratiske reformer. Da blir det lettere å holde reformbevegelsen i sjakk, forteller Østanstad til Apollon.

Les hele artikkelen på Apollon sine hjemmesider

Gry Tengmark Østenstad er forsker tilknyttet ESOP og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Les mer om Østenstad på hennes personpresentasjonside ved USN.

Publisert 15. feb. 2019 16:35 - Sist endret 15. feb. 2019 16:35