Hvorfor blir færre menn fedre enn før?

Forskning.no: Hver femte mann har ikke fått egne barn idet han runder 50 år. Det blir stadig færre fedre. Hva skjer med den norske mannen?

Mann med barn på skuldrene
Foto: Kelli McClintock/Unsplash

Øystein Kravdal er intervjuet av Forskning.no om barnløshet blant menn. Intervjuet ble publisert på Forskning.no 2. november.

Professor Øystein Kravdal
Øystein Kravdal
Foto: UiO

Kravdal mener det er rimelig at det generelt er flere barnløse menn enn kvinner og at denne forskjellen har økt over tid.

– Det blir født seks prosent flere gutter enn jenter. Dessuten inngår menn som oftest parforhold med kvinner som er et par år yngre, og i perioder da fruktbarheten i landet går ned er det færre kvinner i disse yngre fødselskullene, skriver han i en e-post til forskning.no.

Kravdal har nylig forsket på nettopp gapet i barnløshet mellom kvinner og menn. Foreløpige resultater tyder på at det har økt omtrent like mye i alle utdanningsgrupper. Studien er ikke publisert ennå.

Les hele saken på forskning.no.

Publisert 2. nov. 2021 15:45 - Sist endret 23. mars 2022 15:00