Våg å vite-prisen for oppgave om at sysselsatte kvinner i India mer utsatt for partnervold

- Sysselsetting av kvinner ser ut til å øke risikoen for å oppleve partnervold for kvinner i India. Det som kanskje er mest overraskende er at dette står i sterk kontrast til hvordan effekten av sysselsettingen av kvinner er i flere vestlige land. Og i kontrast til hva mange har pekt på som en løsning for å redusere partnervold, sier Kristin Vikan Sjurgard.

portrett av prisvinner

Kristin Vikan Sjurgard har fått Våg å vite-prisen for masteroppgaven “The Effect of Female Employment on Intimate Partner Violence – An Empirical Study from Rural India”. Foto: Eirik Jacobsen/UiO

Hun får Våg å vite-prisen for masteroppgaven. “The Effect of Female Employment on Intimate Partner Violence – An Empirical Study from Rural India”. Oppgaven er avlagt ved Økonomisk institutt. Det er sjuende år på rad at Våg å vite- prisen, som ble etablert under SV-fakultetets 50-årsjubileum, deles ut. Prisen går til masterstudenter fra fire ulike fagområder ved fakultetet, som gjennom oppgaven sin har utfordret etablerte sannheter i samfunnet. 

Hvorfor valgte du dette temaet?

- Fordi utviklingsøkonomi, som jeg tok i forrige vårsemester, er et av favorittfagene mine. Det var viktig for meg å velge et interessant tema for masteroppgaven, som jeg tross alt skulle jobbe med i nærmere fem måneder. I tillegg var jeg heldig og fant en veldig flink veileder som hadde tilgang på gode data for sysselsetting i India. 

Hva har vært det mest utfordrende med å jobbe med denne tematikken? 

- Det ene har vært at litteraturen peker på mange ulike teorier, og har ganske sprikende konklusjoner. Det andre har vært å studere en del av et samfunn som jeg ikke kjente noe særlig til på forhånd. Det er mange ting som potensielt kan spille inn når man ser på sammenhengen mellom jobb og partnervold i et land som India. 

Hva er det viktigste du har lært i arbeidet med oppgaven?

- Det er ganske mye. Jeg har lest mye om ulike teorier for hvorfor partnervold kan skje, og hvordan det kan slå ut i land som India. I tillegg har jeg lært mye av å måtte strukturere arbeidsdagene selv, spesielt da lesesalene på UiO stengte i mars. 

Hva gjør du nå?

- Akkurat nå er jeg jobbsøker og er mye hjemme hos familien i Lom. I høst har jeg holdt litt på med en artikkel, og jobbet hos en lokal turistbedrift.

Hva er planene dine videre? 

Den viktigste planen er egentlig å få meg en jobb som jeg kan trives i. Litt lengre frem i tid tenker jeg litt på om jeg vil ta en doktorgrad.

Hva betyr Våg å vite-prisen for deg? 

- Jeg skrev om et viktig tema som fortjener oppmerksomhet. Og så er den en hyggelig anerkjennelse for min egen del, som gir god motivasjon for å jobbe videre og tro på at jeg mestrer det jeg jobber med. 


Nysgjerrig på hvem andre som vant? Les om de andre prisvinnerne her

Publisert 20. nov. 2020 10:56 - Sist endret 20. nov. 2020 10:56