Studere forebyggende tiltak mot ekstremisme generelt og høyreekstremisme spesielt, deriblant innsatser fra politi, sikkerhetstjenester og et bredt spekter av offentlige etater og sivilsamfunnet.

Forebygging av voldelig ekstremisme
Med utgangspunkt i at voldelig ekstremisme og annen hatkriminalitet kan gjøre skade på enkeltpersoner, grupper og samfunnet som helhet, er det et sentralt mål for samfunnet å forebygge slike aktiviteter og handlinger. Disse forebyggende oppgavene involverer politi og sikkerhetstjenester så vel som en rekke statlige og kommunale myndigheter og etater, skoleverk, helsevesen, frivillige organisasjoner og sivilsamfunnet for øvrig – alle med sine ulike verktøykasser med tiltak.
Forebygging handler i denne sammenheng om å redusere fremtidig hatkriminalitet og voldshandlinger, og å redusere skadevirkningene av slike handlinger.
Formålet med å beskytte individer og samfunnet fra skade er åpenbart et godt siktemål, men det kan også reise noen politiske, juridiske og etiske dilemmaer. Hvor langt er det legitimt å gå for å hindre at noe skadelig kanskje vil skje? Noen av virkemidlene som kan tas i bruk for å forebygge voldelig ekstremisme kan ha alvorlige og negative bivirkninger, for eksempel å undergrave rettssikkerhet, ytrings- og organisasjonsfrihet, stigmatisering av religiøse og etniske minoriteter, og undergrave tilliten i samfunnet.
Sentrale spørsmål
- Hvem er målgruppene for forebyggende tiltak, og hvorfor?
- Hva er de relevante virkemidlene, og hvordan måler vi om de virker eller ikke?
- Hva er de utilsiktede bivirkningene av tiltak for å forebygge ekstremisme?
- Hvordan samarbeider og koordinerer ulike etater sine innsatser for å forebygge ekstremisme
- Hvordan og hvorfor avslutter militante aktivister sin deltakelse i ekstremistiske aktiviteter, og hvordan påvirker fortiden deres nåværende livssituasjon?
Relevante publikasjoner
- The role of social support for social workers engaged in preventing radicalization and violent extremism (2020) by Håvard Haugstvedt
- Lessons from crime prevention in preventing violent extremism by police (2020) av Tore Bjørgo, med bidrag av Quinta Smit fra RAN Centre of Excellence.
- Mixing Logics: Multiagency Approaches for Countering Violent Extremism (2020) av Jennie Sivenbring og Robin Andersson Malmros, som del av HEX-NA prosjekt ledet av Tore Bjørgo
- The Consequences of Soft Repression (2020) av Jan Jämte og Rune Ellefsen
- Politiets forebyggende arbeid mot radikalisering og ekstremisme (2019) av Ingvild Gjelsvik & Tore Bjørgo, i Stian Lid & Geir Heierstad (Eds.). Forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Norske handlemåter i møte med terror.
- Hate Crime Policy: Global Controversies and the Norwegian Approach (2018) av Nina Høy-Petersen og Katrine Fangen
- How to manage returned foreign fighters and other Syria travellers? Measures for safeguarding and follow-up Oslo: C REX Research Report (2018) av Tine Wilchen Christensen og Tore Bjørgo
- The “Syria traveller”: Reintegration or legal sanctioning? (2016) av Katrine Fangen og Åshild Kolås
- Preventing crime. A Holistic Approach (2016) av Tore Bjørgo
- Counter-terrorism as crime prevention: A holistic approach (2015) av Tore Bjørgo