I media

Publisert 12. mai 2020 09:46

– Det finnes ikke bare en type person som går inn i slike bevegelser, og heller ikke en vei inn i ekstremismen. Jeg har formulert fem idealtyper i et forsøk på å systematisere kunnskapen –  en slags nyansert forenkling av hvorfor mennesker går inn i ekstremismen, sier Tore Bjørgo. 

Publisert 12. mai 2020 09:45

Høyreekstremistene jobber for å bli kvitt sitt giftige image og kvinner har alltid spilt en viktig rolle ved å hjelpe bevegelser til å fremstå som mer normale. Jeg vil si at en tradwife gjenoptar den rollen som kvinner historisk sett har hatt i organisert rasisme, sier Eviane Leidig.

Publisert 28. feb. 2020 11:20

"Når det kommer et konspirasjonsteoretisk element inn i samtalen om minoriteter, fremstilles de samtidig som mektige. Da blir det lett å se sine egne hatytringer som en form for motstandshandling som bør beskyttes av ytringsfriheten. Det er en farlig tenkemåte.", skriver Alexa Døving

Publisert 24. feb. 2020 17:43

– Det slående er at han ikke henter tankegodset sitt fra «klassisk» høyreekstreme ideologi, men fra konspiratoriske subkulturer, sier Tore Bjørgo.

Publisert 27. jan. 2020 15:52

– Før 2011 så vi at ytre høyre gikk fra gata til data. Nå ser vi at de er på vel tilbake til gata, enten det er Stopp islamiseringen av Norge eller Den nordiske motstandsbevegelsen som demonstrerer, sier Anders Ravik Jupskås.

Publisert 24. sep. 2019 10:49

- Hvis vi ønsker en presis debatt, bør vi med islamisering mene slike organiserte, politiske prosesser med mål om å viske ut grenser mellom religion og andre sentrale sektorer og institusjoner i samfunnet, skriver Torkel Brekke i Aftenposten.