I media

Publisert 23. mai 2019 10:14

- Det er ingen tvil om at både populistene og ytre høyre er historisk sterke nasjonalt. På europeisk plan er ytre høyres oppslutning overdrevet, sier Anders Ravik Jupskås

Publisert 23. mai 2019 10:08

– Det at flere partier ikke snakker om «italexit» eller «frexit», er helt klart knyttet til det faktum at Storbritannias situasjon har skremt velgerne, sier Pietro Castelli til Dagsavisen

Publisert 6. mai 2019 14:19

– Jeg tror bestemt det er en reell økning av rasisme og intoleranse i Italia, sier førsteamanuensis Elisabetta Wolff ved Universitetet i Oslo (UiO) til Dagsavisen.

Publisert 2. apr. 2019 10:06

– Vi blir stadig mer tolerante. Men samtidig er det mange som har en følelse av at samfunnet blir stadig mer ekstremt, sier Jacob Aasland Ravndal til forskning.no

Publisert 25. feb. 2019 13:25

Over 100 nordmenn dro til Syria og Irak for å støtte opp om IS. Nå vil de hjem. Utgjør de en risiko? Og hvordan skal samfunnet best mulig takle hjemkomsten?

Publisert 18. jan. 2019 09:25

Partiforsker og ekstremismeekspert Anders Ravik Jupskås mener lokallag i politiske partier kan være enkle å ta kontroll over.

Publisert 8. nov. 2018 14:08

I Kirkenes blei innvandrarmotstandarar forvandla til dei syriske flyktningane sine reddande englar i 2015, medan  krigen i Syria i Midtausten har  overskygga konflikten mellom palestinarar og Israel.  Cathrine Thorleifson har kome med gode råd i flyktningdebatten.

Publisert 22. okt. 2018 14:13

– Dagens ungdom er meir fargeblinde, seier ekstremismeforskar. Deltakarane i dei høgreekstreme miljøa vert stadig eldre, og dei klarer ikkje lengre å engasjere ungdom, syner ny rapport.

Publisert 15. okt. 2018 14:20

De var nazister og islamister, brukte vold og trusler. I dokumentarfilmen Exit forteller tidligere ekstremister om hva som fikk dem til å tenke nytt. Tore Bjørgo intervjues i artikkelen.

Publisert 26. sep. 2018 09:50

Stadig flere menn forblir barnløse livet ut, selv om de gjerne kunne ønske seg barn. Det samme gjelder ikke kvinner. Hvorfor? Og hva har det å si for samfunnet vårt?

I vår diskusjon om den økende andelen ufrivillig barnløse menn er vi innom by og bygd, utseende, incel-bevegelsen som har gitt opphav til massemordere og terrorister og Jordan Petersons heltestatus som anti-feminist. Vi gjør også et dypdykk og ser på hvordan barnløshet blant menn har utartet seg i tidligere tider. Til sist - hva har dette å si for vår evolusjon som art?

Publisert 12. sep. 2018 08:47

Vold, machokultur og kriminalitet til tross, kvinner er også del av høyreekstreme miljøer i USA. Kvinnene lokkes av løfter om innflytelse, men får lite igjen, mener ekstremismeforsker Kathleen Blee.

Blee besøkte Oslo i forbindelse med en workshop om kjønn og ekstremisme i regi av Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved UiO

Publisert 12. sep. 2018 08:45

Ifølge ekstremismeforsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo har Sverigedemokraterna gått fra å være et rent høyreekstremt parti til å bli mer moderate. I årets valgkamp har han imidlertid sett en ny endring

Publisert 24. mai 2018 10:45

Sosialdemokrater må finne en politikk for framtida, sier Cas Mudde, en av verdens fremste populismeforskere, og professor II ved C-REX.

Han har tre råd for sosialdemokratiets overlevelse.

Publisert 20. apr. 2018 09:31

Hvordan bør vi håndtere fremmedkrigere som kommer hjem til Norge etter å ha kjempet for IS? Det spørsmålet har blant annet felt en statsråd nylig, men forsker Tore Bjørgo har gransket spørsmålet på oppdrag fra Justisdepartementet og forklarer hvordan de kan reintegreres i det norske samfunnet

Publisert 20. apr. 2018 09:26

– Evola er blant de fremste ideologene for høyreradikalisme, anti-demokrati, rasisme og antisemittisme. «Ride the Tiger» kan betraktes som en ideologisk manual for krigere mot den moderne verden. Dette forklarer hvorfor Evola blant annet er betraktet som viktig inspirator for italienske terrorister på 1970-tallet, sier Wolff

Publisert 3. apr. 2018 14:22

Terje Emberland og Asbjørn Dyrendal snakker om konspirasjonstorier

Publisert 3. apr. 2018 10:42

Ytre høyre er inne i en ny fase preget av nye former for mobilisering (nettaktivisme) og fiendebilder (islamofobi), selv om ultranasjonalismen i økende grad preger gruppene.

Publisert 8. mars 2018 09:08

– Valgvinnerne er motstandere av kuttpolitikken EU har krevd for å få Italia ut av krisa. De vil øke den offentlige pengebruken. Og de er motstandere av mer EU-integrasjon som Macron har tatt til orde for, sier Elisabetta Cassina Wolff, førsteamanuensis ved IAKH og tilknyttet C-REX.

Publisert 1. mars 2018 09:28

Elisabetta Cassina Wolf blir intervjuet om valget i Italia i NRK-podcasten Krig og fred.

Publisert 26. feb. 2018 13:13

Ungarns statsminister Viktor Orbán vil ha kristne verdier og hvit hudfarge, sier Cathrine Thorleifsson fra C-REX.

Publisert 19. feb. 2018 10:54

Det finnes koblinger mellom Russland og den nazistiske organisasjonen Nordisk Motstandsbevegelse, sier forsker Johannes Due Enstad. Målet skal være å skape splid.

Publisert 30. jan. 2018 08:59

De er opptatt av nasjonalstaten og kvinnens betydning for den: – Mange av diskusjonene om ­nasjon er forankret i kvinnens kropp, sier forsker Cathrine Thorleifsson.

Publisert 25. jan. 2018 15:03

Anders Ravik Jupskås om høyrepopulisme i Morgenbladet

Publisert 22. jan. 2018 10:14

I en ny spørreundersøkelse, laget av Politihøgskolen for Politiets sikkerhetstjeneste, sier én av ti norske toppolitikere at de har vurdert å slutte med politikk på grunn av trusler.

Publisert 18. des. 2017 16:13

Cathrine Thorleifsson og Cas Mudde intervjues om høyreekstremisme i USA