– Et brudd med det Norge har stått for før

Det er urovekkende at et hemmelig UD-notat om flyktningkrisen fremmer Norges interesser uten å ta hensyn til menneskerettigheter, mener Erik Oddvar Eriksen.

Eriksen blir intervjuet av VG i forbindelse med at avisen mandag publiserte deler av innholdet i et hemmelig UD-notat. «I det ti sider lange dokumentet tegnes et mørkt og alvorlig bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden fremover», skriver VG.

– Hovedproblemet med notatet er at det kun tar hensyn til stabilitet og ikke menneskerettigheter. Det er et brudd på det Norge har stått for før, sier Eriksen.

– Det er ikke direkte feil det som står i notatet, men det at man bare antar at flyktningkrisen vil vedvare uansett hva som skjer med Schengen, EU og en eventuell fred i Syria, er et problem. Notatet trekker frem en del fakta, men er ikke helt nyansert, sier Eriksen. Han mener notatet er urovekkende pessimistisk og unyansert.

– Det tar ikke hensyn til at utfallet avhenger av hvordan man handler. Notatet hevder at fred i krigsherjede land ikke vil stoppe strømmen av flyktninger. Det er greit å tro det, men det blir feil å presentere det som fakta, sier professoren.

– Jeg tror både politikere og media må være ærligere om det som skjer. Vi må forstå at nasjonalstatens gyldne tid er forbi.

– Et brudd med det Norge har stått for før, VG nett, 1. mars 2016

Publisert 2. mars 2016 09:37 - Sist endret 2. mars 2016 09:37