Revitalisering av demokratiet

Erik Oddvar Eriksen tror protestbevegelsenes framgang kan føre til en nødvendig revitalisering av demokratiet i Europa.

- Jeg ser ikke på valgresultatet i Hellas og lignende folkelige protestbevegelser som et demokratisk faresignal. Snarere kan deres framgang føre til en nødvendig revitalisering av demokratiet i Europa, sier Erik Oddvar Eriksen til Vårt Land.

Eriksen påpeker­ at venstresidens keynesianske stimuleringspolitikk, der staten går aktivt inn med tiltak for å holde aktiviteten i økonomien oppe, er det best kjente virkemiddelet for å skape flere ­arbeidsplasser i nedgangstider.

- Problemet er sparepolitikken EU har ført etter finanskrisen. I flere tiår før det var det jo vekst og velstand. De senere års krise har vist at det er noe feil ved EU-konstruksjonen: Man har skapt et indre marked og en pengeunion, men ingen ­politisk eller fiskal union med de nødvendige verktøy til ­fordeling og styring av økonomien, sier Eriksen.

Han etterlyser derfor en sterkere og mer sentralisert union. - De politiske lederne har ikke vært flinke til å få fram hvilke fordeler det er med en mer slagkraftig politisk union, der man for eksempel kunne satt fart på seddelpressen etter finans­krisen. Det skyldes jo også Tysklands frykt som henger igjen fra mellomkrigstiden da inflasjonsspøkelset herjet landet, påpeker Eriksen.

Les hele saken her (pdf - kun for UiO-ansatte)

Protestpartiene truer Europas makthavere, Vårt Land, 28. januar 2015, s. 18-19

Publisert 2. feb. 2015 09:57 - Sist endret 4. mai 2017 09:36