Valget i Hellas: demokratiet virker

Valgresultatet i Hellas er et oppgjør med et korrupt regime og et eksempel på at demokratiet virker, sier Erik Oddvar Eriksen.

Alexis Tsipras og Syriza vant helgens greske valg (foto: Masouras/Flickr)

At høyrepopulistiske og fremmedfiendtlige partier som Nasjonal Front, også jubler for Syrizas brakseier, er imidlertid uforståelig. Det eneste som forener dem er at de går mot de etablerte partiene i hvert sine land, sier Erik Oddvar Eriksen til Dagsavisen.

- Syriza, og Podemos i Spania, er sosialdemokratiske partier som ønsker en moderne velferdsstat og et mer sosialt Europa. Nasjonal front og andre høyreradikale partier partier er derimot sterke motstandere av EU, og i tillegg innvandringskritiske, sier han.

- Valgresultatet i Hellas er et oppgjør med et korrupt regime. Det er et eksempel på at demokratiet virker, understreker Eriksen.

Asimina Michailidou sier i samme sak at velgerne forventer raske endringer.

- Jeg tror folk vil vise tålmodighet og godta at lønningene ikke øker over natta, om de ser at de nye politikerne starter med å endre måten politikk drives på. Det mangler ikke på lovnader i dette landet, men på faktisk iverksettelse, sier Michailidou.

Les hele saken her (pdf - kun for UiO-ansatte)

Forenes mot Merkels kutt, Dagsavisen, 27. januar 2015, s. 18-19
Også publisert i Rogalands Avis og Moss Dagblad

Publisert 2. feb. 2015 10:27 - Sist endret 2. feb. 2015 11:36