Flyktningkrisen vil endre Europa

– Vi vil få et mer kosmopolitisk samfunn med mer åpenhet og toleranse. Forskningen viser at dette allerede er i ferd med å skje, sier Erik Oddvar Eriksen i et intervju.

Flyktninger på sentralstasjonen i København (foto: colourbox.com)

Glem ideen om nasjonalstaten. Flyktningkrisen vil gjøre Europa til et kosmopolitisk innvandringssamfunn, mener Eriksen. 

– I framtida vil vårt mentale bilde av Europa være av medlemsstater i en politisk, overnasjonal union, sier han i et intervju med NTB som blant annet er gjengitt i Dagsavisen. 

Kontroll

Eriksen tror ikke at de store flyktningstrømmene vil føre til at Schengen-avtalen fra 1995, som skal sikre fri flyt over EUs grenser, går i oppløsning.

– Men man vet jo aldri. Det er ingen fasit her, sier Eriksen og påpeker at så langt er det bare passkontrollen som er gjeninnført. – Grensa blir bare stengt for dem som ikke har papirene i orden, sier han.

Lederskap 

Eriksen peker også på at i motsetning til ved tidligere kriser har Tyskland denne gangen vist et solid lederskap, både økonomisk og moralsk. Det er Tyskland, som i realiteten lenge har vært et innvandringssamfunn, som nå peker ut retningen for Europa.

– Nå legger de bredsiden til. Tyskland har også i stor grad støtte i EU-kommisjonen og store deler av den europeiske befolkningen, sier Eriksen.

Men flyktningkrisen kan samtidig gi euroskeptikerne vann på mølla. Også de unge demokratiene i øst kan tenkes å ønske en annen utvikling.

– Krisen er så alvorlig at den kan føre til desintegrasjon og gi styrke til euroskeptiske partier, sier Eriksen. 

Les hele saken her (pdf - kun for UiO-ansatte)

– Flyktningkrisen vil endre Europa, Dagsavisen, 15. september 2015, s. 16

Forsker: – Flyktningkrisen vil endre Europa, DN.no, 14. september 2015

Publisert 15. sep. 2015 09:37