Norsk klimapolitikk er kunnskapsløs

Forskerne mangler ikke kunnskap om klimaendringene. Men det gjør politikerne.

Stortingssalen
- Alle snakker om det bærekraftige samfunnet, men det finnes ingen politikk som leder dit, mener professor Göran Sundqvist. Foto: Stortinget.no.

-Vi burde for lengst omgjort den globale kunnskapen om miljø og klima til lokal kunnskap, og deretter norsk politikk, sier professor Göran Sundqvist.

Han leder forskningsprosjektet «Dissemination of Scientific Knowledge as a Policy Instrument in Climate Policy» ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved UiO. Prosjektet tar for seg forholdet mellom forskningsbasert kunnskap om klimaet og klimapolitikken i praksis.

Hvis du vil ha råd om helsen din, kan du konsultere fastlegen. Hvis du vil ha konkrete råd om hva du kan gjøre for ikke å belaste miljøet, har du lite å forholde deg til – bortsett fra at du vet at det ikke er så bra å fly til Canada hver uke, sier Sundqvist.

- Hvis du vil ha konkrete råd om hva du kan gjøre for ikke å belaste miljøet, har du lite å forholde deg til.

Professoren mener forskernes klimakunnskap må danne grunnlag for konkret politikk. Det er ingen utopi at de nordiske landene fører en politikk som er i samsvar med FNs klimapanels anbefalinger, ifølge Sundqvist. 

Men vi har altså et godt stykke igjen for å nå dit.

Politikerne har abdisert

Portrettbilde av en mann.
Professor Göran Sundqvist. Foto: Ram Gupta, UiO.

- En effektiv klimapolitikk handler om samfunnsbygging, og her har politikerne abdisert fullstendig. Alle snakker om det bærekraftige samfunnet, men det finnes ingen politikk som leder dit. Arbeiderpartiet i Norge og Socialdemokraterna i Sverige leverer foreløpig bare ord, mener han.

- Arbeiderpartiet i Norge og Socialdemokraterna i Sverige leverer foreløpig bare ord.

Professoren påpeker at ”Det gröna folkhemmet” er det ikke blitt noe av – selv om enkelte sosialdemokrater har uttalt at grønn politikk skal være det neste store sivilisasjonsprosjektet,  etter at klasse og likestilling er tatt hånd om. Politikerne skiller fortsatt mellom forskning og politikk, og resultatet er at nasjonale og lokale politikere endrer sine løsninger fra dag til dag. De bruker hovedsakelig sitt eget skjønn, heller enn kunnskap om hva som trengs, mener professoren.

FNs klimapanel IPCC går heller ikke fri fra kritikken.

Naivt klimapanel

- FNs klimapanel har levert fem rapporter siden 1988, og ser selv at det ikke har ført til de ønskede reaksjonene man så for seg da panelet startet arbeidet. Den gang trodde man – naivt, kan vi vel si i dag – at dersom forskning kunne dokumentere hvor viktig det er å redde klimaet på kloden, så ville politikken følge etter, sier Sundqvist.

Tanken var at en global vitenskapelig konsensus ville overbevise makthaverne. Nå skal IPCC evaluere sin egen påvirkningskraft.

- De spør seg blant annet: Hvor formålstjenlig har det vært å produsere all denne forskningen på mange titalls tusen sider - når målet er å få politisk innflytelse? Burde de heller ha kommet med kortere, enklere og hyppigere rapporter? Skillet mellom forskning og politikk har også vært lite hensiktsmessig, for politikere verden over har ikke klart å omsette kunnskapen til politiske tiltak, sier Sundqvist.

Han mener diskusjonene i kjølvannet av klimapanelets rapporter i all for stor grad har handlet om å bevise at forskningen er solid.

- Slike formålsløse diskusjoner står i veien for arbeidet med å bruke forskeres resultater til å utforme konkret politikk som gir resultater.

Magefølelsen avgjør

Resultatet er at politikerne snakker om klimapanelets forskningsresultater, men gjør som de selv synes passer best i den politiske hverdagen. Det betyr å innrette seg etter utsiktene til gjenvalg, hva man tror velgerne foretrekker, og politiske hestehandler med andre partier.

- Den politiske retorikken framholder forskningens frihet og demokratiets mangfold. Kombinasjonen av disse lyder fin, men ender med en klimapolitikk som er basert på fakta i forskningsverdenen, men ikke i politikken.

Fra symbolpolitikk til samspill

Sundqvist tror ikke politikerne svikter klimasaken av vond vilje.

Elbillader.
Leder denne til mindre bensinforbruk? Illustrasjon: Colourbox.

- I norske statsbudsjetter slås det fast at klimapolitikken skal bygge på vitenskapelig kunnskap. Men dette er på et overgripende, retorisk nivå. I utformingen av politikken går den langsiktige planen tapt, og vi får symbolske tiltak utformet for at politikere skal vise at de gjør noe.

- Et eksempel kan være satsingen på elbiler. Elbiler har fått betydelig politisk støtte og blitt ganske utbredt i Norge. Men leder det til mindre bensinforbruk? Det er jo ingen klimasuksess at mange norske hushold skaffer seg elbil i tillegg til bensinbilen de allerede har.

Politikerne har riktignok ikke fjernet seg helt fra klimaforskningen, men bruker langt på vei eget skjønn heller enn fakta.

- Enkelttiltak er basert på kunnskap, men ikke helheten. 

Sundqvist savner et tettere samspill mellom forskere og politikerne i oppstarten av forskningsprosjekter.  

- Alternativt kan forskerne jobbe alene i en første fase og så etter hvert kople seg til de som skal bruke kunnskapen.

Historiske adferdsendringer

En klimapolitikk i tråd med klimapanelets anbefaler vil kunne medføre store endringer i det norske samfunnet. Men er det norske folk interessert i å legge om livsstilen?

- Selvsagt vil det være noen som mister sine privilegier, sier professoren, som påpeker at det har skjedd flere ganger gjennom historien.

- Vi har vært gjennom store omstillinger tidligere. Tenk på felter som likestilling og vold mot barn, der var det ganske tøffe tak i sin tid. Menn ville ikke gi slipp på sine privilegier, og det å slå barn var en integrert del av kulturen. Men det ble drevet bevisst politikk som etter hvert førte til store adferdsendringer, sier Sundqvist.

Han mener det er på tide med en ny stor omstilling.

- Vi kan gjøre det igjen, denne gang for miljøet. Selv om de som i dag må oppgi privilegier er majoriteten i vårt samfunn, avslutter Sundqvist.

 

Publisert 29. apr. 2015 09:42 - Sist endret 8. feb. 2024 13:15