Prisvinner Eriksen holder foredrag på UiOs burdag

Fredag 1. september feires UiOs bursdag med miniforedrag med årets vinnere av Universitetsstyrets priser. Thomas Hylland Eriksen, vinneren av Forskningsprisen, er én av dem du bør benytte sjansen til å høre forelese fredag formiddag.

Thomas Hylland Eriksen

Foto: Ram Gupta

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig og litt overveldende, skal jeg være ærlig, å motta denne typen anerkjennelse for ting jeg har puslet med i årevis. Men dette er også en pris som gis til en bestemt måte å drive vitenskap på, uavhengig av person, og i en tid da antropologisk og kvalitativ kunnskap generelt ikke alltid blir behandlet med respekt, er dette også noe å glede seg over, sier Eriksen.

Etter flere tiår med forskning, trekker han fortsatt fram sitt aller første feltarbeid som et høydepunkt.
- Hvis jeg bare skal nevne ett høydepunkt, må det bli fra mitt aller første feltarbeid, på Mauritius i 1986. En eller annen gang i løpet av våren skjønte jeg at etnisk identitet ikke behøver å være instrumentelt nyttig. Denne innsikten har åpnet mange dører for meg i ettertid.

Forskningsprosjektet Overheating ble nylig avsluttet. Men prisvinneren hviler ikke av den grunn.
- Jeg fortsetter å jobbe med Overheating-beslektede temaer, kort sagt skala og akselerasjon. Jeg planlegger et prosjekt på Seychellene, som virkelig er et småskalasamfunn i en global jungel. Jeg redigerer også et par bøker som skal komme ut i løpet av de nærmeste par årene; én om Ethnic Groups and Boundaries femti år etter at den kom ut i 1969, og én om Mauritius femti år etter selvstendigheten i 1968. Så det er visse temaer og steder man ikke så lett blir ferdig med, sier prisvinneren.

Se hele programmet for feiringen.

Har utvidet vår forståelse

Tildelingen ble kjent i juni og i juryens begrunnelse står det blant annet at "professor Thomas Hylland Eriksen er solid forankret i sitt fag, sosialantropologien. Samtidig er han langt mer tverrfaglig orientert enn mange andre forskere. Komiteen ønsker med denne innstillingen å anerkjenne en kandidat som gjennom en årrekke har bidratt til å utvide vår forståelse av globalisering og identitetspolitikk i komplekse multietniske samfunn. Professor Thomas Hylland Eriksen har bygget opp et internasjonalt anerkjent forskningsmiljø innen sosialantropologi, og på utmerket vis bidratt til å sette Universitetet i Oslo på verdenskartet.

Universitetsstyrets priser 2017:

• Forskningsprisen: Professor Thomas Hylland Eriksen ved Sosialantropologisk institutt
  • Utdanningsprisen: MOOC-gruppa for «Introduction to Norwegian» ved prosjektleder Erik Juriks, Institutt for lingvistiske og nordiske studier
  • Formidlingsprisen: Professor Bernt Aardal ved Institutt for statsvitenskap
  • Innovasjonsprisen: Professor Unni Olsbye ved Kjemisk institutt