Espeland intervjuet i Morgenbladet om sin doktorgrad

Rune Espeland disputerte i høst. Les intervjuet der han forteller om sin studie av politikk på gatenivå i Tanzania.

Faksimile fra Morgenbladet.

I Tanzania er det 350 000 particeller. Landet har flere particelleledere enn barneskolelærere, skriver Morgenbladet.

– Din avhandling gjør et dypdykk i tanzanianske particeller?

– Particeller kan virke som anakronisme i dag, lenge etter den kalde krigen. I Sovjetunionen hadde man det på alle arbeidsplasser, mens i Tanzania er det particeller på hvert gatehjørne. De tradisjonelle particellene til regjeringspartiet Chama cha Mapinduzi (CCM) spiller fortsatt en viktig rolle i folks hverdagsliv. De representerer ikke bare partiet, men er en uformell del av statsapparatet. For eksempel hvis du skal ha pass i Tanzania må du gå til cellelederen først å få et brev, hvis du skal begrave noen må du først få et brev som viser at du er i slekt med den avdøde, før du kan hente liket på sykehuset. Om du skal bekrefte noens identitet, så går man til particellelederen først.

Les hele artikkelen i Morgenbladet.

Mer om Espelands avhandling.

Publisert 10. nov. 2017 09:56 - Sist endret 10. nov. 2017 09:56