Nekrolog: Fredrik Barth

Med Fredrik Barths bortgang 24. januar er en tidsalder over. Barth ble 87 år gammel.

«Fredrik Barth» av Holbergprisen - Flickr: barth2. Lisensiert under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Han var en av de mest lysende representantene for en stor generasjon av antropologer. Barth var en skarp og klar teoretiker, og gjennom sine mange feltarbeider bidro han med ny kunnskap om verden og hva det kan innebære å være menneske. Han var en inspirerende foreleser og en fascinerende samtalepartner.

Barth hadde et langt forskerliv. Etter studier i Chicago og doktorgrad i Cambridge bygget han opp institutt for sosialantropologi i Bergen, der han virket fra 1961 til 1974, da han ble professor ved Etnografisk Museum i Oslo. Fra 1985 var han statsstipendiat, men var lenge tilknyttet amerikanske universiteter.

Alt da han kom til Bergen, var Barth internasjonalt kjent takket være sin forskning om politikk i Swat og husdyrnomader i Iran. I løpet av 1960-tallet bidro han bl.a. til handlingsteori, økonomisk antropologi, norske utkantsstudier og studiet av etnisitet. Ethnic Groups and Boundaries (1969) er stadig hans mest kjente bok.

Senere publiserte han monografier fra Ny-Guinea, Oman og Bali. De handler henholdsvis om kunnskap, pluralsamfunn og kulturell kompleksitet, og alle viser hvordan teoretisk innsikt, for Barth, alltid sprang ut av en konkret virkelighet. Intellektuelt utviklet han seg ikke i biblioteket, men ved å utsette seg for prøvelser og utfordringer i møtet med nye kulturelle verdener.

Fredrik Barth vil bli husket både som en fremragende og allsidig etnograf og som en dristig teoretisk tenker. Mange av oss har hatt en livslang dialog med Fredrik Barths ideer, og den vil fortsette gjennom skrift og minner. I dag går våre tanker til hans kjære Unni Wikan, hans barn og barnebarn.

På vegne av kolleger ved Sosialantropologisk Institutt, Universitetet i Oslo,

Av Thomas Hylland Eriksen