English version of this page

Klinisk nevrovitenskapelig forskningsgruppe

Kan nevrovitenskap hjelpe oss å forstå mekanismene bak, utviklingen av  og behandling av psykiske lidelser og kognitive svekkelser hos den enkelte pasient?

Forskningsgruppens logo; forkortelsen CNRG i store bokstaver under en strektegning av en hjerne, samt gruppens fulle navn nederst.

Om gruppen

Professor Nils Inge Landrø leder gruppen. Gruppen ble etablert i 2014. Gruppens medlemmer har hovedsakelig sin bakgrunn i psykologi/klinisk nevropsykologi.

Hovedfokus for gruppens forskning er hvordan kunnskap om kognitiv og klinisk nevrovitenskap kan anvendes for å forstå mekanismer bak, utvikling av og behandling av psykiske lidelser og kognitive svekkelser. Ved å forstå mekanismene som forårsaker psykiske og kognitive lidelser og hvordan disse er like, snarere enn forskjellige, på tvers av ulike diagnoser, ønsker vi å identifisere behandlingsstrategier målrettet mot disse mekanismene. Ved å identifisere faktorer som opprettholder symptomene til hver pasient, kan behandlingen skreddersys til individuelle symptomprofiler i stedet for diagnose. Det er et mål å integrere ny teknologi i behandlingen av psykiske lidelser og kognitive svekkelser.

Translasjonsforskning, det vil si bruk av nevrovitenskapelig kunnskap for å utvikle intervensjoner og gjennomføre randomiserte kontrollerte studier, gjør oss til en del av den internasjonale forskningsfronten.

Prosjekter

I tidligere og pågående prosjekter har vi studert kognitive kontrollfunksjoner og humør, samt gener som regulerer samspillet mellom kognisjon og følelser. Denne typen forskning kan gi ny innsikt i hvordan stemningslidelser (depresjon) utvikler seg og opprettholder over tid. Prosjektene vil gi ny kunnskap om prinsippene for behandling og forebygging.

Gruppen har gjennomført den største randomiserte kontrollerte studien som undersøkte effekten av endring i oppmerksomhetsskjevhet på tilbakefall av depresjon. Dette prosjektet har så langt resultert i flere artikler i internasjonalt anerkjente fagfellevurderte tidsskrifter og tre doktoravhandlinger.

Andre temaer er impulsivitet og impulsivitetsforstyrrelser, relatert til avhengighet og personlighetsforstyrrelser.

Vi studerer også kognisjon og livskvalitet ved temporallappsepilepsi. Prosjektet er en longitudinell oppfølgingsstudie hvor mennesker med nydiagnostisert temporallappsepilepsi følges ved diagnosetidspunkt, 1, 2 og 5 år. Målet er å kartlegge utviklingsforløp av anfallshyppighet, hukommelsesvansker og andre kognitive vansker, samt livskvalitet. Prosjektet foregår ved ERGO – Epilepsy Research Group Oslo, ved Oslo Universitetssykehus. Prosjektet har så langt resultert i to artikler, samt fire master- og hovedoppgaver.

 

Pågående prosjekt:

Samarbeid

Gjennom samarbeidet med andre forskningsmiljøer er gruppen også engasjert i studier knyttet til smerter forbundet med nevrologiske lidelser, skader og kognitive seneffekter av andre somatiske lidelser som kreft og Covid-19. Forskere samarbeider med flere kolleger internt ved Psykologisk institutt og CNRG er en sentral del av det interseksjonelle samarbeidet DRIVE (Depression Research InitiatIVE) som har som mål å øke forståelsen, og forbedre behandlingen, av depresjon.

Flere CNRG-medlemmer har bistillinger og er tilknyttet ulike eksterne institusjoner: Oslo universitetssykehus, Diakonhjemmet sykehus, Lovisenberg sykehus.

Sentrale internasjonale partnere er professor Catherine J Harmer (University of Oxford), professor Jutta Joormann (Yale University), professor Ernst Koster (University of Gent) og assisterende professor Jaquelin Becker (Mount Sinai, New York).

Ressurser

Tradisjonelle nevropsykologiske og psykometriske testmetoder, eksperimentelle kognitive paradigmer, samt kartlegging av øyebevegelser, elektrofysiologiske metoder og hjerneavbildning blir brukt. Andre fysiologiske mål inkluderer genetikk, kortisol og måling av hjertefrekvens. Vi bruker også smarttelefon-apper for å registrere daglige svingninger i symptomer og nettbaserte metoder for kognitiv kartlegging.

Alumni

Ass.professor Brage Kraft, OsloMet

Professor Rune Jonassen, OsloMet

Ass.professor Eva Hilland, OsloMet

Ass.professor Bjørn Ingulfsvann Hagen, UiT

Senioringeniør Luigi Maglanoc, UiO

Forsker Trine Waage Rygvold, Oslo University Hospital

Seksjonsleder Martin Aker, NevoSom, OUS

Publisert 21. nov. 2014 09:00 - Sist endret 19. jan. 2024 11:21

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere