Frokost med Bernt: Udugelighet, korrupsjon og vold: Den greske krisen sett innenfra

Innledning ved Dr. Vemund Aarbakke, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap, Det aristoteliske universitetet i Thessaloniki.

Aktivister fra Gyllent Daggry demonstrerer i Athen, 27.juni, 2012. Bilde: wikicommons

Hellas preges av både politisk og økonomisk krise. Syv prosent av velgerne i Hellas stemte på det nynazistiske partiet Gyllent Daggry ved sist valg. Nå har partiets oppslutning økt til 15 prosent. Etter det nylige drapet på den kjente venstresideaktivisten Pavlos Fyssas utført av en aktivist fra Gyllent Daggry vurderer myndighetene å forby partiet. 27 prosent i landet er arbeidsløse. 30 prosent har måttet gå ned i lønn. I seks år har den greske økonomien vært preget av resesjon. Hva gikk galt i det som ofte omtales som demokratiets vugge?

Bernt Hagtvet og Anders Jupskås
Publisert 22. sep. 2013 16:38 - Sist endret 5. nov. 2013 15:21