Frokoster i 2010

Tidligere

Tid og sted: 18. nov. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilert Sundts hus, UiO

I samarbeid med Studentersamfundet ved Universitetet i Oslo, inviterer vi til en avbalansert og kunnskapsrik samtale om religiøse grupper og livssynsminoriteters betingelser i det norske samfunnet. Blant de som deltar er forsker Cora Alexa Døving, prest Trond Bakkevig og dominikanerbror og samfunnsdebattant, Arnfinn Haram.

Tid og sted: 11. nov. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilert Sundts hus, UiO

I samarbeid med tidsskriftet argument arrangerer vi denne uken frokost om temaet sex. Hvorfor har vi forskjellige kjønn? Hva er forskjellen? Hvorfor har vi sex? Er det slik at et av kjønnene har mest nytte/glede av sex? Hvordan kan biologiske forskningsresultater og kjønnsforskningsresultater brukes sammen for en bedre forståelse av sex? Innledninger ved sosiolog Hannah Helseth og zoolog Torfinn Ørmen.

Tid og sted: 4. nov. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilerts Sundts hus, UiO

Ruth Maier was a Jewish refugee from Vienna, who came to Norway in 1939. Three years later she was killed in Auschwitz, only 22 years old. However, Ruth Maier wrote diaries her whole life, and at this breakfast parts from her diaries will be read by the Jewish author and professor of English at New York City College, Mark Mirsky.

Tid og sted: 21. okt. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilerts Sundts hus, UiO

I Norge har nye bokutgivelser og uttalelser fra norske styrker satt krigen i Afghanistan på dagsorden: Hvorfor er vi i Afghanistan? Hvordan går det i Afghanistan? Hva gjør norske styrker i Afghanistan? Virker det? Innledning ved forsvarssjef Harald Sunde. Kommentar ved blant andre professor i internasjonal politikk ved UiO, Janne Haaland Matlary.

Tid og sted: 14. okt. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilerts Sundts hus, UiO

Flere spår at vi nærmer oss "End the University as We Know It", slik professor Mark C. Taylor formulerer det i N.Y. Times, 26. april, 2009. Men hvis dagens universiteter skal se annerledes ut om tyve-tredve år, hvordan ønsker vi at de skal være?

Tid og sted: 7. okt. 2010 08:15 - 10:00, Aud. 7, Eilerts Sundts hus, UiO

Hva slags personer trenger vi på Stortinget? Hvordan kan parlamentet styrke sin makt?

Tid og sted: 23. sep. 2010 08:15 - 10:00, Eilert Sundts hus, UiO

Denne uken tar vi opp en av de mest kjente styreformene i historien: Diktaturet. Flere stater i verden i dag kan uten tvil klassifiseres som diktaturer. Hva kjennetegner disse statene? Innledning ved blant andre statsviter og antropolog Iver Neumann (NUPI) og stipendiat Dag Einar Thorsen (ISV, UiO), samt at Stefanie Jenssen skal fortelle om diktatur fra innsiden: Mitt liv i Den tyske demokratiske republikken (DDR).

Tid og sted: 16. sep. 2010 08:15 - 10:00, Eilert Sundts hus, UiO

Gode intensjoner medfører ikke alltid gode resultater. I Sverige har boken ”Sveriges Afrikanska krig” (Timbro, 2008) skapt stor debatt. På denne frokosten får vi innledning av den forfatteren av nevnte bok, Bengt Nilsson. Nilsson er frilansjournalist og han har gitt ut en rekke bøker og produsert flere filmer. Kommentar blir ved direktør i NORAD, Poul Engberg-Pedersen. Frokosten er forøvrig et samarbeid med Medisinstudentenes Humanitæraksjon 2010 (se under).

Tid og sted: 9. sep. 2010 08:15 - 10:00, Eilert Sundts hus, UiO

Har De forente nasjoner har den organisatoriske oppbygningen som skal til for å handle både effektivt og legitimt i møte med de utfordringer vi står ovenfor i dagens globale verden? I hvilken grad representerer FN og G20 ulike organisasjonsprinsipper i internasjonal politikk, og hva er fordeler og ulemper ved disse med henblikk på representativitet, effektivitet og legitimitet? Innledning ved utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Kommentar ved filosof og forsker på PRIO, Henrik Syse.

Tid og sted: 2. sep. 2010 08:15 - 10:00, Eilert Sundts hus, UiO

Electoral Systems are perhaps the most central institution in a democracy, many scholars argue. However, as every political institution, electoral systems are the result of complex negotiations, compromises, and experiments conducted over several years. In New Zealand they have recently changed from a "British system" to a "German system" - although not without dissatisfaction. In Britain the complex - and some argued bizarrely unfair - electoral system did emerge as a central issue in the recent election. In Norway the two right-wing parties also called attention to the electoral system after loosing the 2009 elections. At this breakfast two leading experts - associate professor Raymond Miller from The University of Auckland and professor Bernt Aardal (ISF, UiO) - will discuss different aspects of electoral systems.

Tid og sted: 31. aug. 2010 08:15 - 09:30, Eilert Sundts hus, UiO

Den eneste som aldri dukket i bryllupet mellom sin sønn Sigurd og Bjørnsons datter Bergljot, var Henrik Ibsen. I forestillingen "Bryllupet på Aulestad" møter vi en fortvilet, sår og frustrert Bjørnson som nærmest trygler om at Ibsen skal komme i barnas bryllup. Stykket er skrevet av Morten Jostad, og tar utgangspunkt i brevene mellom Ibsen og Bjørnson og biografiene om de to forfatterne. Jostad bor på Lillehammer og er en av Norges mest profilerte skuespillere. Tekstene skriver han selv og stykkene fremføres i form av et enmannsteater.

Tid og sted: 26. aug. 2010 08:15 - 10:00, Eilert Sundts hus, UiO

Mange har et særs anstrengt og uforsonelig forhold til døden. "Det er ikke det at jeg er redd for å dø. Jeg vil bare ikke være til stede når det skjer", har den kjente regissøren Woody Allen sagt en gang. På denne frokosten får vi besøk av sosialmedisiner og samfunnskritiker Per Fugelli, som kommer for å dele sine refleksjoner omkring døden. Er det kulturelle forskjeller med hensyn til hvordan vi takler Døden? Hans nye bok "Døden, skal vi danse" kommer ut på U-forlaget 18.august, og dypest sett handler boken om hvordan både mennesket og samfunnet kan tjene på et ærligere samliv med døden.