Eilert Sundt jubileumsforelesning: Fornuften reiser seg igjen

I flere tiår har forskere innenfor kognitiv psykologi og atferdsøkonomi hevdet at mennesker gjør mange elementære feil når de resonnerer og bruker fornuften. Formålet med denne forelesningen er å vurdere om pessimismen har noe for seg.

Pascal Engel

Pascal Engel. Foto: Privat

Det skal være et dogme at alle står rustet til å jakte på sannhet ved hjelp av universelle fornuftsevner. Fakta, sies det, får oss ikke til å forandre oppfatning. Formålet med denne forelesningen er å vurdere om pessimismen har noe for seg.

Er det så sikkert empirisk forskning viser hvor irrasjonelle mennesker er? Eller er fornuften i stand til å motstå irrasjonalitet av ulik art? Under hvilke vilkår vil dette kunne skje? Hvilke er de samfunnsmessige betingelsene for at fornuften skal reise seg igjen?

Pascal Engel er forskningsleder ved Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) I Paris and professor at the University of Geneva

Publisert 14. juni 2017 14:56 - Sist endret 2. nov. 2017 17:07