Etter Paris – igjen: Er det mulig å bekjempe terrorisme?

Er terror blitt den nye normalen, også i Europa? Må vi venne oss til å leve i frykt for nye angrep på ubestemt tid? Hva forklarer terroren? Og hvordan kan vi forholde oss til den?

Etter terrorangrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarket i Paris i januar i år, startet Universitetet i Oslo debatt- og forelesnings-serien «Etter Paris». Etter massakrene av gjester på  konserthuset Bataclan og  på flere kafeer og restauranter i Paris fredag 13. november, er overskriften dessverre  igjen aktuell.

Med et nytt «Etter Paris»-arrangement inviterer forskere fra Universitetet i Oslo med gjester til dialog om hva terroren gjør med oss som enkeltpersoner og som samfunn. Hva er årsakene til terroren? Og hvordan kan den bekjempes?

Thomas Hegghammer
Foto: FFI

- Terror-nettverkene som gjør Paris-angrepene mulig

Av Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og professor 2 ved Institutt for statsvitenskap, UiO

- Dødelige identiteter - hvordan vestlig ungdom blir tiltrukket av ISIS

Av Linda Noor, leder av Minotenkt, Minoritetspoititsk tenketank

Foto: NUPI

- Hvordan reagerer vi på terror? Kan vi unngå et stadig mer polarisert Europa?

Av Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen og seniorforsker ved NUPI. Påtroppende leder for Senter for forskning på høyreekstremisme, UiO.

Foto: UiO

- Hvor godt tåler demokratiet en unntakstilstand?

Av Raino Malnes, professor ved Institutt for statsvitenskap, UiO

Ordstyrer: Thomas Hylland Eriksen, professor ved Sosialantropologisk institutt, UiO

Innledning ved: Rektor Ole Petter Ottersen

Publisert 20. nov. 2015 09:56 - Sist endret 26. apr. 2016 10:25