Muligheter for samfunnsvitere i konsulentbransjen

Som konsulent kan du få jobbe med dagsaktuelle problemstillinger som påvirker samfunnsutviklingen, sier samfunnsøkonom Fredrik Dingsør-Dehlin.

Student i kultur og kommunikasjon, Paula Suarez, ønsker velkommen. Foto: Anita Wold

Onsdag var studentkjelleren U1 fullsatt for å høre om jobbmulighetene i konsulentbransjen. «Finn din framtid» hadde invitert tre tidligere studenter til å fortelle om sin vei ut i arbeidslivet.

Skaff deg erfaring underveis i studiene

Fredrik Dingsør-Dehlin er Manager i konsulentselskapet PwCs rådgivningsenhet i Oslo. Han er opptatt av at samfunnsvitere bør være oppmerksom på alle de spennende mulighetene i konsulentbransjen. - Jeg har akkurat fått jobbe med å utrede plasseringen og innretningen av Politiets nasjonale beredskapsressurser. Min oppfordring er at studenter skaffer seg mest mulig relevant erfaring underveis i studiene. Det gjør det lettere å få jobb senere, sier Dingsør-Dehlin. - Selv hadde jeg sommerjobb i Storebrand og deltidsjobb hos Econ Pöyry. I konsulentbransjen er det, i tillegg til faglig bakgrunn og kunnskap, særlig viktig å være opptatt av god kommunikasjon med kunden. God kommunikasjon er viktig for at kunden skal ha tillit til de faglige rådene vi gir dem. Gjennom å ha godt samarbeid sikrer man nye oppdrag, sier Dingsør-Dehlin.

Bruk ulike arenaer til å komme i kontakt med arbeidsgivere

Statsviteren Ingeborg Tennes er juniorkonsulent hos kommunikasjons- og PR-byrådet Gambit Hill + Knowlton. Hun fortalte om arbeidet de har gjort sammen med NORAD i lanseringen av FNs-bærekraftsmål. Vi var et tverrfaglig team som arrangerte en marsj til Gaustatoppen hvor over 5000 mennesker deltok. Hennes oppfordring til dagens studenter er å huske at det er mange veier til arbeidslivet. - Jeg søkte mange jobber hvor jeg ikke hørte noe. Måten jeg fikk jobb hos Gambit Hill + Knowlton var at jeg møtte dem mens jeg var praktikant på ambassaden Washington. Jeg fulgte opp med kaffeavtaler og møtte de ved ulike anledninger, og etter hvert ble jeg kalt inn til intervju. Husk derfor å bruke de arenaene hvor du møter potensielle arbeidsgivere til å vise deg fram, sier Tennes.

Metodefagene er svært nyttig i arbeidslivet

Den første heltidsstillingen til samfunnsøkonomen Saliha El-Amrani er hos Proba samfunnsanalyse. Proba samfunnsanalyse jobber samfunnsforskning på oppdrag for offentlig sektor.  - Et av de første prosjektene jeg jobbet med handlet om evaluering av effekten av et pilotprosjekt om raskere retur av asylsøkere med endelig avslag. - Jeg har en variert arbeidshverdag med forskjellige tema og arbeidsoppgaver. Det er veldig spennende å lære noe nytt hele tiden. Jeg har fått god bruk for metodefagene, samtidig som jeg angrer litt på at jeg ikke tok flere metode fag, sier Saliha El-Amrani. -Underveis i studiene hadde jeg sikret meg erfaring fra deltidsjobb i Norges Bank, SSB og forskningsassistent ved BI. Utlysningen til stillingen i Proba samfunnsanalyse fant hun via EconLink (Arbeidslivsutvalget ved samfunnsøkonomi).

Vil gjerne jobbe i privat sektor

Student i statsvitenskap, Margrete Løbben Hansen, synes presentasjonene var veldig interessante. - Mange studenter i samfunnsvitenskap tenker bare på mulighetene i offentlig sektor. Dette var spennende og jeg vil gjerne høre mer om mulighetene i privat næringsliv, sier Hansen.

"Finn din framtid" arrangeres av Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Karrieresenteret, SVUS, Econlink, ALU statsvitenskap, Arbeidslivsutvalget på sosiologi, programutvalget på kultur og kommunikasjon og Antropologer i arbeid.

Publisert 28. okt. 2016 12:57 - Sist endret 28. okt. 2016 13:11