Dette ser arbeidsgiverne etter

Høyere utdanning, faglig spisskompetanse og evnen til å jobbe i team er egenskaper mange arbeidsgivere etterspør, viser Arbeidsgiverundersøkelsen 2016.

Mange vil ha dine ferdigheter: Det er viktig å tenke på at man skal ut i arbeidslivet etterpå, mens man fortsatt studerer.(Foto:Shutterstock)

Undersøkelsen som nylig er sluttført avslører hvilke arbeidsgivere som ansetter kandidater fra UiO og hvorfor:

• Arbeidsgiverne er gjennomgående fornøyd med ferdighetene til nyansatte fra UiO. De mest etterspurte ferdighetene er evnen til å kunne jobbe i team, til å jobbe selvstendig og til å tilegne seg ny kunnskap.

• Formelt utdanningsnivå, faglig spisskompetanse og arbeidserfaring er de tre viktigste kriteriene ved ansettelse av nyutdannede. Karakterer blir også vektlagt, men er mindre viktig.

• Det er et stort behov for høyere utdanning i mange virksomheter. I staten er det største behov for mastergrad, mens bachelor er mest attraktivt i kommunen. Behovet for bachelorgrad stiger jevnt med bedriftsstørrelse, mens behovet for mastergrad er størst i de største bedriftene.

• En av tre virksomheter har ansatt kandidater fra UiO. Mangel på søkere er forklaringen på at UiO-kandidater ikke har blitt ansatt.

Gisle Hellsten
Leder for Karrieresenteret ved UiO Gisle Hellsten

Leder for Karrieresenteret ved UiO Gisle Hellsten har to tips til de som studerer samfunnsvitenskapelige fag:

1. Finn ut hvilke ferdigheter arbeidsgivere etterspør. Tenk nøye igjennom hva du er god på og hva du er mindre god på. Deretter bør du se på hva du kan gjøre for å få de ferdighetene arbeidsgiver etterspør.
  2. Ta en titt på hva som er viktigste årsak til at kandidater fra UiO ikke får jobb. Arbeidsgiverundersøkelsen viser at grunnen til at arbeidsgivere ikke har ansatt kandidater fra UiO er at de ikke har fått søkere.

Kandidater fra UiO søker først og fremst jobb i Oslo og omegn.

Jeg oppfordrer studentene til å sjekke om drømmejobben finnes i en annen del av landet enn Oslo

Ikke vent

Gisle Hellsten påpeker hvor viktig det er å være bevisst sin egen kompetanse og ferdigheter i studietiden.

- Du kan ikke vente med denne bevisstgjøringsprosessen til du er ferdig å studere. Da vil du bare kunne lete etter jobber som etterspør de ferdighetene du har fra før.

Å bli karriereklar er et maraton du bør delta i gjennom hele studietiden.

Det er vanskelig å spurte etter at du har levert masteren, sier Hellsten.

Lederen av Karrieresenteret oppfordrer studentene til å bruke de ressursene som er på UiO. - Benytt “Finn din framtid” hvor du får sjansen til å møte tidligere studenter og fremtidige arbeidsgivere. Still spørsmålene til arbeidsgiverne: Hva er de er tre viktigste ferdighetene hos dere? - Husk også å benytt deg av Karrieresenteret og delta på kursene våre.

Les også:

Rektors blogg