Årsrapport ISS

Forord

Søkningen til lavere grads studier økte noe fra 2000 til 2001. Opptaket til hovedfag ligger godt under opptaksrammen. Det ble i 2001 uteksaminert 72 cand. polit. kandidater fra sosiologi og 26 fra samfunnsgeografi. 6 doktorander disputerte, alle fra sosiologi.

Samarbeidet mellom de to fagenhetene sosiologi og samfunnsgeografi har vært utmerket, men både faglig og sosialt er samhandlingen fortsatt begrenset. Den generelle stemningen blant de ansatte på instituttet må beskrives som god. Staben slutter opp godt opp om felles tiltak, som blant annet det årlige seminaret før jul.

 

Sosiologi
I tillegg til det løpende arbeidet har sosiologi viet tre oppgaver særlig oppmerksomhet: Studieplanarbeidet, kvalitetssikring av doktorgradsbedømmelser, utvikling av en forsknings- og publiseringspolitikk for instituttet. Ingen av disse oppgavene ble på noen måte "løst" dette år, men det ble lagt et nødvendig grunnlag for videre arbeid. En komité oppnevnt av fagstyret la i 2000 frem forslag til en gjennomgripende omorganisering av grunnfaget. Komiteen foreslo blant annet å modulisere tilbudet og innføre mer aktive undervisningsformer med mer skrivetrening. Dette ble ført videre i 2001, blant annet ved hjelp av to stabsmøter, og mellomfaget ble tatt med i reformen. Det ble så nedsatt arbeidsgrupper for å konkretisere tilbudet på de ulike feltene. Da pålegget kom om å etablere en ny disiplinbasert studieordning på lavere grad, var med andre ord sosiologi godt forberedt. På instituttets årlige seminar før jul var hovedtema arbeidet med forslag til nye tverrfaglige studieprogrammer.

Sosiologi har de siste årene hatt flere underkjente doktoravhandlinger. En evalueringskomite ble oppnevnt og leverte sin innstilling sommeren 2001. Den pekte på en overhyppighet av uheldige utfall både i forhold til bedømmelser ved andre sosiologinstitutter i landet og i forhold til andre fag ved SV-fakultetet som det er rimelig å sammenligne med. I løpet av høsten ble forholdet lagt fram til diskusjon i stabsmøte og i samling for veiledere. Selv om komiteens grundig analysearbeid ikke kunne besvare det viktige spørsmålet hvorfor fullt ut, vedtok Fagstyret konkrete tiltak til oppfølging av innstillingen. Instituttet vil følge utviklingen nøye.

Ettersom tilskudd over universitetets budsjetter i betydelig grad tildeles i form av øremerkede satsinger og omstillingsmidler, og ettersom tildeling gjennom SV-fakultetets økonomimodell gjøres avhengig av stabens samlede publisering, blir det maktpåliggende for instituttet å utvikle en forsknings- og publiseringspolitikk. I løpet av året ble det arrangert et strategiseminar for instituttets ledelse med dette tema og problemstillingen ble grundig presentert ved det årlige seminaret før jul. Det foreligger en tiltaksliste for forskning i 16 punkt. Blant tiltakene er å samle informasjon om pågående forskning og gjøre denne synlig på www. Oversikten vil senere danne utgangspunkt for en instituttpresentasjon (institutt CV) som er bygget opp nedenfra.

Sosiologi samarbeider med de andre sosiologimiljøene i landet gjennom Nasjonalt fagråd. Blant de oppgavene som Fagrådet har arbeidet med i 2001 kan nevnes et forsøk på å modulisere det nye tilbudet på lavere grad slik at det ikke hindrer mobilitet mellom lærestedene.

 

Samfunnsgeografi
Kvalitetsreformen har tatt mye av de ansattes tid og det gjenstår noen vedtak angående endringer i studieopplegget som skal tas tidlig i vårsemesteret 2002

Aktiviteten ved Samfunnsgeografi har vært høy også i 2001. Grunnfagstilbudet er revidert og naturgeografi, som tidligere var et obligatorisk kurs, er blitt valgfritt. Endringen er godt mottatt og majoriteten av studentene har valgt et grunnfag uten naturgeografi. Det nye PC-baserte og oppgaveorienterte metodekurset strekker seg over to semestre. Dette er også det første året med dette tilbudet. Både grunnfagstilbudet i helhet og metodekurset spesielt, er blitt grundig evaluert. Stemningen blant studentene er positiv. Detaljerte resultater fra evalueringene foreligger på nyåret 2002. På hovedfag ble det våren 2001 introdusert et 5vt kurs i kvalitativ metode som fikk stor oppslutning. Metodetilbudene både på grunnfag og mellomfag er muliggjort av omstillingsmidler. Det er designet et opplegg for mappeevaluering på to av kurstilbudene. Disse er nå vedtatt og klare for iverksetting fra og med 2002. I mai 2001 arrangerte samfunnsgeografi et nyttig heldagsseminar for doktorgradsstudentene med Prof. John Allen, Open University, UK, som ekstern ressursperson.

Det NUFU -finansierte prosjektet Liberalisation and its emerging impact in sustainable urban development in Gujarat state, India, ledet av Jan Hesselberg, gikk inn i sitt avsluttende år, hvor arbeidet har vært konsentrert om et bokprosjekt. Kristian Stokke har fått finansiering fra NFR til prosjektet Local politics and democratisation in developing countries. Sylvi Endresen og Hege Knutsen har gjennomført feltarbeid på prosjektet Black entrepreneurs and regional economic development in Northern Namibia med finansiering fra Det Nordiske Afrika Instituttet. UNIDO har vist stor interesse for FIL-prosjektet ved Samfunnsgeografi og vi bidrar til deres prosjekt vedrørende bruk av miljøteknologi i utvalgte industribransjer. I 2001 var Samfunnsgeografi i Oslo vertskap for Nordisk symposium i kritisk samfunnsgeografi.

 

Osloforskning
Programmet Osloforskning er et samarbeid mellom Oslo kommune og Universitetet i Oslo som skal bidra til å fremme forskning og rekruttering til forskning som henter sitt tema fra Oslo. Etter å ha drevet i flere år på midlertidig basis, fikk Osloforskning et eget permanent styre med to representanter for kommunen, to representanter fra Universitetet i Oslo, en fra HF og en fra SV fakultetet, samt to studenter. Det ble også opprettet en fagkomité som to ganger i året behandler søknader om hovedfagstipend, og for første gang utlyste Osloforskning en stipendiatstilling.

Pernilla Bollman ble tilsatt som stipendiat ved Osloforskning i 2001. Hun arbeider med et prosjekt med tittelen "Stedfornyelse i ett klasseperspektiv - en casestudie av Oslo indre øst".
Ny faglig leder fra 1. Juli 2001 er professor Gunn Elisabeth Birkelund.

Høsten 2001 arrangerte Osloforskning et formidlingsseminar med tittelen Ungdoms- og innvandringsforskning i Oslo Kommune. Seminaret var et samarbeidsprosjekt finansiert av Universitetet i Oslo og Oslo Kommune.

Publisert 28. mai 2009 13:59 - Sist endret 22. des. 2010 12:49