Elever fra eliteskoler når fortsatt toppen

Gutteklubben Grei styrer fortsatt Storbritannia, i følge Magne Flemmen. Han er intervjuet av Forskning.no om makteliten i det britiske samfunnet.

Klisjeen om privatskoleguttene er at de vanker i tette, lukkede nettverk preget av mye velstand og et litt innestengt verdensbilde, i følge Magne Flemmen (Foto: UiO)

Både den britiske statsministeren David Cameron og hans politiske motstander Boris Johnson gikk på Eton kostskole for gutter mellom 13 og 18 år.

De er i godt selskap blant de rike og mektige, for elever fra slike privatskoler er 94 ganger mer troende enn andre elever til å være en del av eliten som voksne.

Selv om skolene har mistet en del innflytelse de siste hundre årene, er det fortsatt mye mer sannsynlig at du kommer deg opp og fram om du har gått på en av disse ni prestisjetunge gutteskolene: Eton, Harrow, Rugby, Westminister, Charterhouse, Merchant Taylor’s, Shrewsbury, St Paul’s og Winchester College.

Det konkluderer britiske forskere med en norsk sosiolog på laget.

– Det er en veldig sterk overrepresentasjon også i dag, sier postdoktor Magne Flemmen ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Les hele artikkelen hos Forskning.no

Publisert 30. nov. 2017 11:07 - Sist endret 30. nov. 2017 11:07