Hvit og fattig i Amerika

Hva skjer med de fattige hvite i USA? En strøm av nye bøker forsøker å gi svar, skriver Willy Pedersen. Publisert i Morgenbladet.no, 26. august 2016

Trailer park

St. Charles i Virginia. Foto: Hannah Modigh. Fra boken Hilbilly heroin, honey.

To kill a mockingbird er det klassiske portrettet av slaveriets arv og rasismens nærvær i 1960-tallets Deep South. Men det er to fortellinger i boken: Den ene handler om den modige advokaten Atticus Finch, som tar oppdraget med å forsvare en fattig afroamerikaner mot den falske anklagen om voldtekt av en hvit jente. Den andre handler om familien til jenta, som bor i et falleferdig skur, omgitt av søppel. Ingen i småbyen vet hvor mange barn de har, de vet bare at «skitne barneøyne glaner gjennom vinduet når noen passerer». Men hvit usedelighet, utflytende normer og møkk trumfer likevel svart rase: Den hvite juryen finner den svarte mannen skyldig.

White trash er den nedlatende betegnelsen mange amerikanere bruker om familier som dette, med tilhørende forestillinger om innavl, tilbakeliggende holdninger, hjemmebrent og mat som drypper av kolesterol. Tett på ligger begreper som hillbillies, rednecks og trailer trash. Politiske kommentatorer nevner dem ofte som Donald Trumps velgere. Men vi må bak stereotypiene, hevder Nancy Isenberg, professor i amerikansk historie, i White trash. The 400-Year Untold History of Class in America. Den ligger for tiende uke på The New York Times’ bestselgerliste. Ikke verst for en 450-siders gjennomgang av begrepets komplekse historie, og dets røtter i de første sosiale strukturene i det som skulle bli til USA. Det handler om sosial klasse – et begrep som i liten grad har preget ordskiftet i den amerikanske offentligheten før Bernie Sanders nylig kastet det inn valgkampen og vekket mange med kraftfull retorikk.

Les full artikkel i Morgenbladet.no (betalingsmur)

Publisert 29. aug. 2016 14:25 - Sist endret 26. okt. 2016 09:49