Den som lever får se

Er livene våre fastlagt allerede ved sju års alder? En britisk tv-serie viser at det ikke alltid går slik vi tror. Av Willy Pedersen. Klassenkampen, 24. september 2016.

Up Series DVD

Photo: Wikipedia.com

En av edelstenene i samfunnsforskeres metodekiste er studien som strekker seg over en årrekke, den såkalte longitudinelle studien. Følger du folk over tid, får grep om livsløp og karrierer. Slik kan vi også nærmere oss spørsmål om årsakssammenhenger: Hvorfor lykkes noen i skolen? Hvorfor ender noen i fengsel?

Jeg jobber selv med den slags. I en studie har vi fulgt flere tusen personer fra de var tidlig i tenårene. Nå har de passert 40 år. I mine data er de nakne tall – over forekomster, sammenhenger og risiko. Ofte har jeg forestilt med hvordan de ser ut – fra de va usikre tenåringer, gjennom tjueårene hvor viktige valg treffes, til trettiårene hvor familie setter nye rammer.

Les hele artikkelen. (pdf)

Publisert 26. okt. 2016 13:52 - Sist endret 26. okt. 2016 13:57