Kvalitative metoder i samfunnsforskning

Ragnvald Kalleberg og Harriet Holter (red)

Oslo: Universitetsforlaget 1996  

ISBN/ISSN: 82-00-22535-6

Kvalitative metoder blir tatt stadig mer i bruk i samfunnsvitenskapelig forskning, og denne artikkelsamlingen er et redskap for alle som ønsker å bruke kvalitative metoder i sin forskning, eventuelt i kombinasjon med kvantitative metoder. Den vil også være nyttig for lesere som ønsker en bedre forståelse av studier som bygger på slike tilnærmingsmåter.

Boka legger vekt på at metodespørsmål ikke bør behandles isolert, men avgjøres ut fra de aktuelle spørsmålsstillinger, forskningsoppleggets karakter og vitenskapsteoretisk forståelse. Her drøftes strategier for innsamling og analyse av kvalitative data gjennom deltakende Observasjon, intervjuer og bruk av foreliggende kilder. Generelle problemstillinger søkes forklart ved hjelp av konkrete eksempler. Boka behandler også teknologiske hjelpemidler som dataprogrammer og video.

Artiklene er skrevet av forskere innenfor forskjellige fagområder. Eksemplene er hentet så vel fra deres respektive fag som fra tverrfaglige forskningsområder som kvinneforskning og organisasjonsstudier. Boka er en sterkt revidert utgave av en av de viktigste bøkene som foreligger på området i Norden.

Harriet Holter er dr.philos. og professor emeritus. Hun har vært en sentral person i utviklingen av norsk samfunnsforsk¬ning og utgitt en rekke bøker. Hun er nå tilknyttet Senter for kvinneforskning.

Ragnvald Kalleberg er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi ved Universitetet i Oslo. Han har en rekke publikasjoner bak seg.

Mer

Av Ragnvald Kalleberg
Publisert 23. sep. 2010 10:12 - Sist endret 19. sep. 2016 14:24