Bereavement and divorce: Does the death of a child affect parents’ marital stability?

Noen foreldrepar opplever å miste et barn. Hvordan former en slik hendelse deres samliv og risiko for samlivsbrudd? Torkild Hovde Lyngstad har undersøkt.

Artikkelen er publisert i Family Science

Noen foreldrepar opplever å miste et barn. Hvordan former en slik hendelse deres samliv og risiko for samlivsbrudd? Det er teoretiske grunner til å tro at barns død kan både skape mer samhold foreldrene imellom og skape problemer for fortsettelsen av samlivet. Ved å bruke detaljerte registerdata har Torkild Hovde Lyngstad undersøkt dette spørsmålet. Resultatene peker mot at barns dødsfall øker foreldrenes skilsmisserisiko. Dette gjelder både store og små familier. Å få barn etter dødsfallet (muligens som en respons på det) endrer ikke denne sammenhengen. Artikkelen er publisert i Family Science.

Abstract

What effect does the death of a child have on parents’ rate of divorce? This study answers this and related research questions on parental bereavement and divorce. In addition to estimating an excess risk of divorce for bereaved parents, I test whether there are differences in the bereavement effect on divorce risk by family size, time since bereavement, and whether the couple has had another child. Detailed longitudinal data on first marriages taken from administrative registers covering the entire population of Norway and discrete-time hazard models are used to estimate effects of a child’s death on divorce risk. Results show that bereaved parents have higher divorce rates than other parents. This difference is observed across several family sizes and strengthens somewhat over time. Post-bereavement fertility does not affect the increase in divorce risk.

Publisert 16. des. 2013 11:30 - Sist endret 16. des. 2013 11:30