English version of this page

Aktuelle forskningssaker

kvinnelig drugdealer
Publisert 16. juni 2017 10:15

De kvinnelige narkodealerne er i mindretall. Ifølge sosiolog Heidi Grundetjern får de selvtillit av å lykkes i en beintøff bransje, men utfordrer ikke mannsdominansen.

skilt asylsenter
Publisert 18. mai 2017 15:03

Ved å gi saksbehandlerne rom til å tvile kan UDI forbedre behandlingen av asylsøknader, skriver Tone Liodden i sin ferske doktoravhandling ved ISS.

illustrasjon av trist barn
Publisert 25. apr. 2017 12:48

Andelen samlivsbrudd har økt kraftig de siste 40 årene og en ny undersøkelse viser at par med barn ikke er beskyttet mot denne økningen. - Vi er overrasket over at det er like stor økning i samlivsbrudd blant foreldre som blant barnløse, sier forsker Rannveig K. Hart ved UIO.

Anne Lise Ellingsæter portrett
Publisert 22. mars 2017 12:59

Kampen om familiepolitikken: Farvel til hybridregimet? av Anne Lise Ellingsæter er nominert til "Årets tidsskriftartikkel 2016" av Universitetsforlaget.

Hillary Clinton i Beijing 1995
Publisert 8. mars 2017 15:07

Likestillingens globale vilkår er truet, advarer Cathrine Holst på den internasjonale kvinnedagen.

Publisert 6. mars 2017 22:03

- Ved å tilby alle barn over ett år gratis barnehage og gi barnetrygd kun til lavinntektsfamilier, vil vi kunne redusere barnefattigdommen i Norge, sier Anne Lise Ellingsæter, professor i sosiologi ved UIO og leder for barnefamilieutvalget.

Demonstrasjon i Philadelphia, Pennsylvania, USA
Publisert 27. jan. 2017 12:57

– Mange tror at store samfunnsendringer må starte ovenfra. Men historisk ser vi at slike endringer ofte har startet i det små, sier professor i samfunnsgeografi Karen O’Brien.

Mellomgård borettslag, Groruddalen
Publisert 25. jan. 2017 08:56

Barneforeldre i Groruddalen er meir fornøgde enn media kan gje inntrykk av, ifølgje Malin Brevigh Nilsen. I ei masteroppgåve støtta av Osloforskning har ho undersøkt trivselen til innbyggjarar i det store dalføret nordaust i Oslo.

Terasseleiligheter i Groruddalen
Publisert 25. jan. 2017 08:53

Det er en utbredt misforståelse at Oslo er Europas raskest voksende by, sier Terje Wessel. Han er en av bidragsyterne til bokverket Det norske samfunn, som gir forskningsbasert kunnskap om det norske samfunnet.

Man weaving a sari on a loom
Publisert 7. des. 2016 10:22

India har mål om en økonomisk vekst på åtte prosent i år, og de sentrale myndighetene ønsker et svakere ansettelsesvern. Som motytelse foreslås velferdsordninger for arbeidere uten formelle kontrakter. Disse utgjør over 90 prosent av arbeidsstyrken.

Andreas Forø Tollefsen
Publisert 2. nov. 2016 12:33

Opprørsgruppa Boko Haram sine herjingar er eitt eksempel på at uro startar i utilgjengelege område med svake lokale institusjonar. Fredsarbeidarar må i større grad rette blikket mot lokale forhold, ifølgje ein ny doktorgrad.

Oslo Opera House
Publisert 28. okt. 2016 13:52

Den Norske Opera & Ballett går med store underskudd og er helt avhengig av statsstøtte. For å vise at de fortjener pengene, jobber de målbevisst for å trekke klassisk musikk ned på jorda.

cityscape, old versus new. Kowloon Island
Publisert 17. okt. 2016 14:23

Kinas enorme økonomiske vekst har løftet millioner ut av fattigdom og hevet innbyggernes levestandard. Baksiden av medaljen er økende inntektsforskjeller.

Multi ethnic children
Publisert 14. okt. 2016 09:46

Barn av innvandrere tar mye mer utdanning og tjener langt bedre enn sine foreldre.

cityscape
Publisert 23. sep. 2016 12:36

Mens palestinerne ser på Israels okkupasjon som kjernen i konflikten, forsvarer israelerne okkupasjonen ut fra egen sikkerhet

Omsorg for foreldre
Publisert 13. sep. 2016 16:04

Å yte omsorg til aldrende foreldre kan tære mer på helsa enn å passe egne barn. Mens staten tilbyr generøse ordninger for småbarnsforeldre, er det lite fri å få når det er mor eller far som trenger hjelp.

Hente ektefelle
Publisert 30. aug. 2016 10:15

Innvandrerkvinner som henter ektefelle fra opprinnelseslandet har dårligere karriereutsikter, ifølge en ny doktorgrad.

Utdrag fra avis
Publisert 25. aug. 2016 08:42

Karen O’Brien ville jublet dersom klimafornekterne fikk rett.

Publisert 24. juni 2016 11:23

Colombia nærmar seg ein fredsavtale med FARC-geriljaen, men allereie i 2005 starta landet eit oppgjer med overgrepa som har skjedd. I dag er Colombia det landet i Latin-Amerika der ofra sine rettar står sterkast, ifølgje samfunnsgeograf Jemima Garcia-Godos.

Publisert 15. juni 2016 08:48

Er du en mannlig innvandrer og gifter deg med en kvinne fra et annet land enn ditt eget, øker sjansen for jobb og høy inntekt. Det gjelder uansett om kvinnen du gifter deg med er norsk eller ikke.

Publisert 24. mai 2016 08:38

Om bare fire år skal hver femte bil i Oslo være borte fra veiene. Å dele på biler og sykler, er en selvfølge i den smarte byen.

Artikkelen er skrevet av Trine Nickelsen og tidligere publisert i Apollon

Publisert 29. apr. 2016 08:12

Å sette smart teknologi og «smarte mennesker» foran folk flest, er trolig ikke særlig smart.

Artikkelen er skrevet av Trine Nickelsen og tidligere publisert i Apollon

Publisert 28. apr. 2016 07:32

Det skjer noe med et samfunn etter et terrorangrep. Tore Witsø Rafoss har studert reaksjonene i USA og Norge etter 11. september 2001 og 22. juli 2011 og funnet overraskende likheter.

Publisert 21. apr. 2016 08:52

Med åpningen av C-REX vender Fangen delvis tilbake til ekstremismetemaet, som hun startet forskningskarrieren med. Men hun vil også fortsette med sine forskningstemaer fra senere år som innvandring og nasjonalisme.

Artikkelen er tidligere publisert i Uniforum

En mann kjører trailer
Publisert 18. mars 2016 08:56

Til tross for at begge er vokst opp i Norge og har samme utdanning og yrkeserfaring, velger norske arbeidsgivere oftere Knut enn Muhammed.