Skreddersydd formidlingskurs for ph.d.-kandidater

Har du lyst til å bli en bedre formidler? Gjennom fire dager i september får du de verktøyene du trenger for å kommunisere forskningen din best mulig i ulike fora.

Kurset er for ph.d.-kandidater ved SV og HF, og målet er å gjøre deg til en bedre formidler både muntlig og skriftlig. Kurset gis på norsk.

Forskere formidler forskningen sin på mange måter: Gjennom forskningsartikler, forelesninger, disputas, i søknader om finansiering og i mediene. Denne kurspakken er skreddersydd for å bevisstgjøre deg som kandidat på betydningen av forskningskommunikasjon, uansett medium. Det jobbes praktisk og hands on, heller enn teoretisk.

Du får også innsikt i hvordan mediene tenker og jobber.

Kandidater fra SV som får plass på kurset kan søke om å få uttelling i form av to studiepoeng. Du sender egen søknad om uttelling til den faglige ansvarlige ved studieretningen der du har opptak. Vær oppmerksom på at ikke alle studieretningene ved SV har studieplaner med frie studiepoeng slik at to studiepoeng for kurset kan innpasses.

Om kurspakken

Det er plass til fem deltakere fra hvert fakultet. Kursene tilbys som en pakke, og du forplikter deg til å være med på alle kursdagene. Du må forberede deg ved å skrive 1 kort tekst om forskningen din som danner utgangspunkt for arbeidet gjennom alle kursdagene (se under).

De to første dagene jobber du med å spisse budskapet ditt skriftlig. De neste dagene bruker du det samme tekstmaterialet som grunnlag først for å bli intervjuet av en journalist, og så til  å presentere stoffet muntlig.

Søk opptak innen mandag 19. februar

Skriv gode tekster (9. og 10. april - hel dag og halv dag)

Skrivekurset holdes av journalist Mina Hauge Nærland. Hun har bakgrunn som featurejournalist og fra debattavdelingen i Aftenposten.

Kurset forutsetter forberedelse i form av en skriveoppgave som vil bli gitt når påmeldingen din er bekreftet.

I løpet av kursdagene jobber du systematisk med tekstene, og får tilbakemelding både fra Nærland og fra de andre kursdeltakerne.

Den første kursdagen 9. april er en full dag, den andre kursdagen, 10. april er en halv dag.

Tidligere kursdeltakerne har gitt tilbakemeldinger om stort læringsutbytte, og flere tekster har kommet på trykk i forskjellige medier.

Gi et godt intervju (11. april)

Gruer du deg til den første telefonen fra en journalist? Eller gleder du deg egentlig? Du ønsker kanskje å nå ut i pressen, men vet ikke hvordan du skal opptre?

Hjelpen finnes! På dette kurset lærer du det trenger for å mestre intervjusituasjonen.

Redaktør i forskning.no Nina Kristiansen og hennes erfarne forskningsjournalister lærer deg:

  • hvordan journalistene jobber fra idé til ferdig sak
  • hvordan du gir et godt intervju – for journalisten og for deg
  • dine rettigheter som kilde

Kurset kombinerer foredrag og praktiske øvelser.

Stå opp, ta ordet! (12. april)

Både i løpet av din doktorgradsperiode og som ferdig kandidat vil du møte situasjoner der du skal presentere prosjektet ditt eller nå ut med dine forskningsresultater til kolleger, til en skoleklasse, til journalister eller til andre – muntlig og med begrenset tid.

Gjennom journalistiske grep og presentasjonsteknikker vil du lære deg verbal og nonverbal retorikk, som vekker dine tilhøreres interesse.

  • Du lærer om manusutvikling/journalistiske grep og jobber med egen tekst.
  • Teori om framføring/skuespillerteknikker. Øvelser i kroppsspråk/overføring av engasjement.
  • Framføring og tilbakemeldinger

Kurset holdes av Tove Skagestad, www.toveskagestad.no

Tidligere kursdeltakere har gitt tilbakemeldinger på at denne kursdagen er særlig nyttig som forberedelse til doktorgradsdisputas.

Påmelding

Påmeldingen er bindende av hensyn til planleggingen og gjennomføringen av kurset. Fakultetet dekker kostnadene knyttet til kurset.

(Alle illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

 

Arrangør

HF og SV
Publisert 16. jan. 2018 14:05 - Sist endret 25. feb. 2020 14:31