English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Publisert 24. mai 2018 08:48

I byggebransjen skjer det mest nytenkning når arkitekten, rådgiverne og ingeniørene snakker sammen fra første stund.

Publisert May 16, 2018 11:38 AM

The excellent lectures from Kathleen Blee and Michael Kimmel are now available online.

Publisert May 16, 2018 11:37 AM

Andrea Rinaldis lecture Ezra Pound's influence on post-war fascism  is finaly online.

Publisert 15. mai 2018 13:27

«Alle skal med» er gjennomgangsmelodien på Norges nasjonaldag. Sosiologer ved Universitetet i Oslo har tatt for seg 17.-mai-taler av ordførere, som bestreber seg på å opprettholde et inkluderende «vi», men som likevel gjerne ender i et «oss» og et «dem».

Selvskading uttrykker vanskelige følelser. Følelser som mange unge ikke klarer å uttrykke med ord.
Publisert 2. mai 2018 11:15

Å skade kroppen sin kan være en måte å kontrollere negative følelser på. Ny forskning fra UiO viser at unge også bruker selvskading for å kommunisere og dele vanskelige følelser, som de ikke får uttrykt med ord.

Publisert 2. mai 2018 08:33

Klima- og miljøtiltak kan vere effektive, men likevel vanskelege å få gjennomslag for. Ifølgje forskar Elisabeth Isaksen kan ei av forklaringane vere at slike tiltak kan ramme forskjellige grupper ulikt.

Publisert 30. apr. 2018 15:47

Usikkerhet om egen framtid, manglende anerkjennelse og dårligere fellesskap på arbeidsplassen er noen av konsekvensene ved stor bruk av vikarbyråer. Vikarer har en svak posisjon og kan lettere bli utnyttet, viser ny forskning.

Publisert 20. apr. 2018 13:36

Det er nå bred enighet blant forskere: Vi kan ikke stole på at markedskreftene alene styrer utviklingen i en grønnere retning. Politikerne må ta grep, og de må våge å innføre upopulære tiltak.

Publisert 11. apr. 2018 13:55

På 1970- og 80-tallet presenterte norske media kristendom som en streng og konservativ religion. I dag har islam overtatt plassen.

Publisert 10. apr. 2018 14:10

Norske statsborgere som blir dømt til flere år i fengsel skal tilbakeføres til det vanlige norske samfunnet igjen. Hvordan skal samfunnet håndtere dette?

Publisert 4. apr. 2018 14:34

Norsk oljevirksomhet er kjent for å ha lykkes med å skape en kompetent, konkurransedyktig leverandørindustri. I det siste tiåret har varer og tjenester i oljesektoren vært Norges største eksportprodukt, etter salg av olje og gass.

Publisert 4. apr. 2018 09:50

De fleste solo-terrorister avslører planene til andre, med en målsetting om å bli kjent for udåden.

Professor Mattias Gardell, Universitetet i Uppsala
Publisert 4. apr. 2018 09:50

Det fins ikke «no go-soner» i Sverige, og ideen om at man ikke diskuterer innvandring stemmer ikke, mener religionshistoriker Mattias Gardell.

Publisert 4. apr. 2018 09:50

Noen av gruppene er ulovlige, mens andre er representert i parlamentet. Felles er motstanden mot innvandrere og minoriteter.

Publisert 4. apr. 2018 09:50

Terrorlovgivningen i Tyskland er ikke tilpasset høyreekstrem terror. – Det kan få høyreekstremisme til å fremstå som mindre farlig, advarer tysk ekspert.

Bilde av ansiktet til Mario Draghi, president i Den europeiske sentralbanken.
Publisert 3. apr. 2018 20:06

Den europeiske sentralbanken fikk en ny og viktigere rolle under den dramatiske eurokrisen. Jørgen Bølstad ved ARENA har forsket på hvordan bankens nye funksjon som lender of last resort ikke bare reddet euroen på kort sikt, men også kan forhindre fremtidige kriser i Europa.

Rullestol og trapp
Publisert 22. mars 2018 10:39

I den norske offentlige debatten er vi gode på å snakke om kjønn, men vi glemmer ofte å nevne de funksjonshemmede, selv om de totalt utgjør rundt 15% av verdens befolkning. De er lite tilstede både i politikken og i næringslivet, og mange har en usynlig funksjonshemming.

Publisert 22. mars 2018 08:52

C-REX-leder Tore Bjørgo skal lede et nordisk forskningsprosjekt om forebygging av voldelig ekstremisme.

Profilbilde av forskeren
Publisert 14. mars 2018 10:23

Statsviter Francesca R. Jensenius får årets Nils Klim-pris på 500 000 kroner for sin forskning på valg, utvikling og likestillingsspørsmål i India og andre land

Publisert 8. mars 2018 08:08

#Metoo-kampanjen som feide over verden og Norge før jul går inn i det som kalles feminismens fjerde bølge. Professor Cathrine Holst synes kvinnene i dagens kvinnekamp ser ut til å stå mer samlet enn ved årtusenskiftet.

Publisert 5. mars 2018 12:30

Sosiale medier kan øke lykkefølelsen og styrke din sosiale omgangskrets. Men avhengig av hvem du er kan sosiale medier potensielt også gjøre deg ulykkelig og mer isolert.

Dei visjonære borna leder veg til plassar og personar i behov for bønn.
Publisert 5. mars 2018 09:14

Større økonomiske skilnader mellom folk i Stillehavet og Afrika fører til ei auka frykt for hekseri og trolldom, ifølgje forsking. Sosialantropolog Tom Bratrud har studert følgjene på ei lita stillehavsøy.

Bilde av Manudeep Bhuller
Publisert 28. feb. 2018 11:18

Med forskertalentmidler fra Norges forskningsråd vil Manudeep Bhuller blant annet ta for seg hvordan internett-teknologi påvirker dagens arbeidsmarked, og hvor vanskelig det kan være for arbeidsgiver og arbeidstaker å finne hverandre. Foto: UiO

Publisert 19. feb. 2018 10:48

Når demokratiets og rettsstatens grenser for trusler og vold overskrides, må myndighetene reagere – tydelig, skriver Jacob Aasland Ravndal og Tore Bjørgo i sin kronikk i Aftenposten 16. februar 2018.

Profilbilde av forskeren, hvit bakgrunn
Publisert 19. feb. 2018 10:15

Edwin Leuven er professor ved Økonomisk institutt og har nylig fått toppforskmidler fra Forskningsrådet til prosjektet «Etterspørsel og tilbud av offentlig utdanning».