I media - Side 8

Verden står trolig ikke overfor noen ny økonomikrise - men vi har færre virkemidler for å motvirke en nedgang enn før, mener eksperter. Steinar Holden i Dagsavisen, onsdag 26. august.

Også økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo mener at de siste dagers børsuro vil bli på børsen. Men det kinesiske børsraset er enda et tegn på at den norske oljenedturen ikke vil gå over av seg selv. Halvor Mehlum i Klassekampen, onsdag 26. august.

Prisene i råvaremarkedene faller. Det er svært dårlig nytt for landene som har gjort seg avhengige av sine naturressurser. Ragnar Torvik i Aftenposten, søndag 23. august.

Regjeringen har fått gode råd om oljepengebruk fra Thøgersenutvalget. Vil den følge rådene? Kronikk av Steinar Holden i Dagens Næringsliv, torsdag 20. august.

IMF-økonomene har latt seg bruke i et spill av sin franske direktør, EU-kommisjonen og ESB. Kronikk av Halvor Mehlum i Finansavisen, lørdag 15. august.

Lokaldemokratiet har unike fordeler. Om rikspolitikerne holder seg unna. Kronikk av Bård Harstad i Dagens Næringsliv, fredag 21. august.

Hellas og kreditorene er enige om nye milliardlån for å holde den greske økonomien flytende. Men eksperter er overbevist om at problemene ikke er løst. Halvor Mehlum i Nationen, onsdag 12. august.

Økonomien i Kina har vokst med rekordfart. Nå tyder svekkelsen av landets valuta på at nedturen har startet – det kan gå utover oljeprisen og norsk økonomi. Ragnar Torvik på petro.no, fredag 14. august.

Middagen er viktig, både for ekteskapet og barnas skyld, viser forskning. Kronikk av Mari Rege i Dagens Næringsliv, fredag 14. august 2015.

Den globale middelklassen vokser, stadig flere mellominntektsland befinner seg utenfor verdenskartets tradisjonelle sentrum. – Dette viser at vi er inne i en helt ny historisk utvikling, sier NUPI-forsker Henrik Thune. Halvor Mehlum i Aftenposten, onsdag 5. august.

Antall arbeidsledige innvandrere i Norge har skutt i været. Svenskene drar hjem, mens østeuropeerne blir i landet når de mister jobben, sier forsker Bernt Bratsberg til Klassekampen tirsdag 4. juli.

I likhet med Hellas er Puerto Rico i en økonomisk hengemyr. Men puertoricanerne er mer skjermet for krisen enn grekerne, mener økonomiprofessor Ragnar Torvik. Dagens Næringsliv, mandag 3. august.

Hellas-debatten overser samrøret mellom EU-interesser og greske myndigheter, skriver Kalle Moene i Dagens Næringsliv, lørdag 1. august.

Norge trenger omstilling og nyskaping. Dagens skattesystem støtter omstilling, men fremmer ikke i samme grad nyskaping, skriver Karen Helene Ulltveit-Moe i Dagens Næringsliv, 31. juli.

Den representerer en lite effektiv næringspolitikk som øker klasseskillet blant unge, skriver Martin Eckhoff Andresen i Dagbladet fredag 24. juli.

Da norske banker fikk problemer på begynnelsen av 90-tallet, spyttet den norske staten inn milliarder. Den muligheten har ikke grekerne nå. Halvor Mehlum i E24, 26. juli.

Økonomiprofessor sier han «ser at argumentene for søndagsåpent er sterkere i Hellas enn i Norge». Sjeføkonomen i LO tviler på effekten. Bård Harstad i Dagens Næringsliv, 21. juli.

Gjelden kan ikke tilbakebetales – samme hva, sier økonom Kalle Moene i Klassekampen lørdag 18. juli.

Lånebehovet til Hellas øker i takt med at forhandlingene strekker ut i tid, men kreditorene setter hardt mot hardt. Økonomiprofessor Steinar Holden har full forståelse for europeisk skepsis. Dagens Næringsliv, 12. juli. 

Vi kan til stadighet lese om «den tapte generasjonen», unge i det kriserammede Europa. Men hvor fortapte er de egentlig, spør Simen Markussen i Dagens Næringsliv fredag 10. juli.

Hellas og EU-landene bør komme frem til en ny låneavtale, som innebærer mindre gjeldsbetalinger enn den forrige, skriver Steinar Holden i Dagens Næringsliv, 9. juli.

Statsminister Alexis Tsipras har sagt at grekernes «nei» til kreditorene gir ham bedre kort på hånden i forhandlingene. Men vil EU gi ham noe? Halvor Mehlum på NRK.no 27. juli 2015.

Folkeavstemningen har ikke endret situasjonen for Hellas så mye, tror NTNU-professor Ragnar Torvik.

Karl Ove Moene tror den ferske korrupsjonsdommen kan føre til at færre internasjonale selskaper forsøker å lokke norske selskaper med på korrupsjon. E24, 7. juli.

Med over halvparten av stemmene talt opp leder Nei-siden i Hellas klart med over 61 prosent av stemmene. Ragnar Torvik i Adresseavisen, 5. juli.