Aktuelle saker

Kalle Moene og Debraj Ray
Publisert 9. mars 2017 15:07

Kalle Moene og Debraj Ray har blitt intervjuet om hvordan grunnlønn kan bidra til å løse stadig økende ulikheter, arbeidsledighet, globalisering og automatisering av produksjon.

Debraj Ray
Publisert 11. nov. 2016 14:54

Debraj Ray er ein av dei mest anerkjente økonomiske teoretikarane og utviklingsøkonomane i verda, og vart tildelt eit æresdoktorat ved UiO i 2011. Ray er tilknytta forskar ved ESOP og besøker forskingssenteret 21.- 25. november.

Mennesker demonstrerer
Publisert 24. okt. 2016 10:36

- Velferdsstatens ordninger virker godt sammen med kapitalistisk konkurranse. Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Karine Nyborg
Publisert 6. okt. 2016 20:50

Politiske virkemidler har ikke klart å løse de store globale problemene. Ved å støtte opp om endring av sosiale normer, kan politikk bidra til å snu onde sirkler til gode, viser en artikkel i Science med økonomiprofessor Karine Nyborg som førsteforfatter.

Publisert 8. sep. 2016 13:14

Med over 13 millioner kroner fra EU skal Andreas Moxnes forske på verdikjeder og outsourcing i internasjonal handel.

Publisert 19. aug. 2016 14:27

Karine Nyborg er økonomiprofessor og skjønnlitterær forfatter. For å skrive novellesamlingen «Balladen om den usynlige hånd» måtte hun bruke all kunnskap hun hadde fra begge rollene.

Forskingsdagane
Publisert 4. juli 2016 09:41

Under Forskingsdagane har organisasjonar, bedrifter, etatar og skular moglegheita til å få eit gratis føredrag om eit samfunnsaktuelt tema med ein av ESOP sine forskarar.

Bilde av Magne Mogstad og Kalle Moene
Publisert 6. apr. 2016 13:11

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning er i år tildelt ESOP's leder Kalle Moene. Magne Mogstad tildeles Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere.

Utslipp
Publisert 22. des. 2015 13:57

Hvis kvotetaket strammes inn jevnlig, kan internasjonalt samarbeid gi store utslippskutt. Norge kan bidra til innstrammingen ved å kjøpe og slette store mengder med kvoter i dagens marked, viser Holtsmarks doktorgradsavhandling.

Publisert 17. nov. 2015 08:47

Når unge, mannlige soldater jobber sammen med kvinner i lag – og også deler rom med dem – slutter de fullstendig å diskriminere. Synet på kvinnelig lederskap endrer seg radikalt – på bare åtte uker, viser forskningsresultater.

Publisert 2. okt. 2015 09:25

Verdens klima- og miljøforkjempere teller ukene til FNs klimatoppmøte i Paris i desember. Men dagens klimaavtaler kan virke mot sin hensikt.

ESOP-logo
Publisert 1. okt. 2015 13:45

Skal du skrive masteroppgaven din ved Økonomisk institutt, UiO, våren 2016? Hvis oppgaven din er faglig relevant for ESOP og I tillegg har et kjønnsfokus, bør du søke om ESOP-stipend. Fristen er 20. oktober 2015.

Slum foran storby
Publisert 23. juni 2015 15:39

Forskere ved Økonomisk institutt får millionstøtte for fremragende forskningskvalitet. Midlene skal brukes til å rekruttere internasjonale toppforskere.

Namibisk kvinne med baby
Publisert 16. juni 2015 09:42

Etter ekstrem tørke dør det langt flere jentebabyer enn gutter i det sørlige Afrika. Særlig utsatt er nyfødte jenter med mødre som ikke er i jobb og som ønsker seg få barn.

Esther Ann Bøler
Publisert 29. mai 2015 12:35

Esther Ann Bøler, forsker og stipendiat på ESOP, vant prisen for beste artikkel på «The 14th GEP Annual Postgraduate Conference», en årlig konferanse om globalisering og økonomisk politikk  for doktorgradskandidater.

Solveig G. Christiansen
Publisert 11. mai 2015 14:32

Bestefedrar har ti prosent større risiko for å døy tidleg samanlikna med menn på same alder som berre er fedrar. Verst er det å bli bestefar før ein fyller førti.

Publisert 5. mai 2015 14:08

Det handlet om det transatlantisk handels- og investeringssamarbeidet da EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell, gjestet SV-fakultetet 14. april.

Åshild Auglænd Johnsen
Publisert 4. mai 2015 11:26

I et eksperiment var kvinnene klart bedre enn mennene til å konspirere på bekostning av fellesskapets beste. Det viser avhandlingen til Åshild Auglænd Johnsen,  tidligere doktorgradskandidat ved UiS og ESOP, UiO.

Publisert 4. mai 2015 10:10

Da økonomen Halvor Mehlum oppdaget menneskene bak tallene, fikk han seg noen ubehagelige overraskelser.

Publisert 10. nov. 2014 10:15

Paolo Piacquadio, postdoktor på Økonomisk institutt/ESOP, fikk i oktober Distinguished CESifo Affiliate-prisen.

Publisert 20. okt. 2014 09:37

NORFACE har bevilget 1,5 millioner euro til prosjektet “Globalization, Institutions and the Welfare State (GIWeS)”.

Publisert 15. aug. 2014 14:54

Karen Helene Ulltveit-Moe skal lede ekspertutvalget om arbeidstid. Utvalget skal beskrive dagens arbeidstidsbestemmelser, hva som vil være fremtidens behov, og gi anbefalinger for å møte problemene. Steinar Holden vil også være en del av dette utvalget. Både Ulltveit-Moe og Holden er professorer ved ESOP.

Les artikkelen i DN (url)

Publisert 12. aug. 2014 09:26

Alexander W. Cappelen er nylig blitt utnevnt til associate editor i det prestisjetunge tidsskriftet Management Science. Cappelen er professor ved Norges Handelshøyskole og tilknyttet ESOP.

Les artikkelen på nettsidene til NHH.

Publisert 14. mars 2014 09:17

Chr. Michelsens pris for fremragende utviklingsforskning deles i dag ut for første gang. Den går til beste forskningsartikkel om utviklingsspørsmål skrevet av en ung forsker. Vinneren er førsteamanuensis på Institutt for statsvitenskap og tilknyttet ESOP.

Les artikkelen i Bistandsaktuelt.

Publisert 13. mars 2014 10:25

Mari Rege, professor ved Universitetet i Stavanger og professor II ved ESOP, ble tildelt Eilert Sundts forskningspris for 2014.

Les hele artikkelen på uis.no