Finanskrise og Pengepolitikk: En komparativ analyse av Norge, Sverige og Danmark

I sin masteroppgave drøfter Line Bentzen drivkreftene bak finanskrisen og bakgrunnen for at den spredde seg fra en amerikansk boligboble til en internasjonal resesjon.

Abstract:

Lehman Brothers sin konkursbegjæring 15. september 2008 resulterte i en internasjonal finanskrise. Den finansielle sektoren slet med tilgangen til kreditt og likviditet, samtidig som realøkonomien ble kraftig påvirket av fall i etterspørselen. For å dempe disse effektene ble det iverksatt meget ekspansiv finans- og pengepolitikk.

Min masteroppgave drøfter drivkreftene bak finanskrisen og bakgrunnen for at den spredde seg fra en amerikansk boligboble til en internasjonal resesjon. Spesielt analyserer og sammenligner jeg de realøkonomiske effektene og de pengepolitiske tiltakene iverksatt i Norge, Sverige og Danmark. I den forbindelse går jeg grundig gjennom den pengepolitiske utformingen i de tre økonomiene.

Norge, Sverige og Danmark er interessante land å sammenligne fordi de har den samme grunnmuren; den nordiske velferdsmodellen. Men, de er meget ulike i graden av tilknytning til den europeiske union, tilgangen til råmaterialer og i oppbygningen av eksportsektoren. Det motiverer til analyse og drøfting av de tre økonomiene.

Målet med oppgaven er å forklare hvordan pengepolitikk kan brukes i en periode med finansiell uro, og hvordan denne bruken vil avhenge av hvordan økonomien er bygd opp. For å få mest mulig ut av pengepolitikken er det viktig med grundig forståelse av finanskriser, og derfor behandles dette inngående i oppgaven.

Read the full thesis in DUO (in Norwegian).

Published Aug. 6, 2013 10:06 AM