Aktuelle saker

Publisert 6. des. 2017 12:57
Marianne Tønnessen
Publisert 28. nov. 2017 09:11

Demograf Marianne Tønnessen ser på hvordan den norske befolkningen endrer seg av at mennesker flytter innenlands og over landegrenser.

Magnus E. Stubhaug
Publisert 9. nov. 2017 15:25

Magnus Eliasson Stubhaug får årets Våg å vite-pris for sin masteroppgave om ulikhet i boligformue i Norge.

Bilde av soldater i hæren.
Publisert 6. nov. 2017 08:53

Gjer auka innvandring oss mindre villige til å bidra til det kollektive? Og kan i tilfelle personleg kontakt og venskap bøte på denne motviljen? For å finne svaret har økonomar studert romkameratar i militæret.

Bilde av Moene foran en tavle påskrevet med formler og grafer
Publisert 31. okt. 2017 15:12

Økonomer ved Universitetet i Oslo påpeker usikkerheten i prestisjefylte rangeringer. Tirsdag 31. oktober kom Verdensbanken med rapporten for 2018.

Publisert 14. juni 2017 08:48

Økonomisk institutt har blitt tildelt midlar av Noregs forskingsråd for å vidareutvikle fagleg samarbeid og drive utveksling med leiande universitet.

Kalle Moene og Debraj Ray
Publisert 9. mars 2017 15:07

Kalle Moene og Debraj Ray har blitt intervjuet om hvordan grunnlønn kan bidra til å løse stadig økende ulikheter, arbeidsledighet, globalisering og automatisering av produksjon.

Debraj Ray
Publisert 11. nov. 2016 14:54

Debraj Ray er ein av dei mest anerkjente økonomiske teoretikarane og utviklingsøkonomane i verda, og vart tildelt eit æresdoktorat ved UiO i 2011. Ray er tilknytta forskar ved ESOP og besøker forskingssenteret 21.- 25. november.

Mennesker demonstrerer
Publisert 24. okt. 2016 10:36

- Velferdsstatens ordninger virker godt sammen med kapitalistisk konkurranse. Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Karine Nyborg
Publisert 6. okt. 2016 20:50

Politiske virkemidler har ikke klart å løse de store globale problemene. Ved å støtte opp om endring av sosiale normer, kan politikk bidra til å snu onde sirkler til gode, viser en artikkel i Science med økonomiprofessor Karine Nyborg som førsteforfatter.

Publisert 8. sep. 2016 13:14

Med over 13 millioner kroner fra EU skal Andreas Moxnes forske på verdikjeder og outsourcing i internasjonal handel.

Publisert 19. aug. 2016 14:27

Karine Nyborg er økonomiprofessor og skjønnlitterær forfatter. For å skrive novellesamlingen «Balladen om den usynlige hånd» måtte hun bruke all kunnskap hun hadde fra begge rollene.

Forskingsdagane
Publisert 4. juli 2016 09:41

Under Forskingsdagane har organisasjonar, bedrifter, etatar og skular moglegheita til å få eit gratis føredrag om eit samfunnsaktuelt tema med ein av ESOP sine forskarar.

Publisert 19. mai 2016 13:53

Svaret kan overraske deg. Hør Harald Eia presentere noe av Kalle Moenes forskning.

Foredrag på TEDx (youtube.no)

Bilde av Magne Mogstad og Kalle Moene
Publisert 6. apr. 2016 13:11

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning er i år tildelt ESOP's leder Kalle Moene. Magne Mogstad tildeles Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere.

Publisert 25. jan. 2016 11:36

Professor Bård Harstad ved Økonomisk institutt (UiO) får sitt andre ERC-grant. Før ham er det kun Nobelprisvinner Edvard Moser som har oppnådd to slike prestisjefulle tildelinger i Norge.

Utslipp
Publisert 22. des. 2015 13:57

Hvis kvotetaket strammes inn jevnlig, kan internasjonalt samarbeid gi store utslippskutt. Norge kan bidra til innstrammingen ved å kjøpe og slette store mengder med kvoter i dagens marked, viser Holtsmarks doktorgradsavhandling.

Publisert 17. nov. 2015 08:47

Når unge, mannlige soldater jobber sammen med kvinner i lag – og også deler rom med dem – slutter de fullstendig å diskriminere. Synet på kvinnelig lederskap endrer seg radikalt – på bare åtte uker, viser forskningsresultater.

Publisert 26. okt. 2015 18:39

Vi veit lite om kva som må til for å få ned talet på omskorne kvinner. Likevel har UNICEF straumlinjeforma sine tiltak for å få bukt med praksisen.

Publisert 26. okt. 2015 18:11

Økonomistudent Frikk Nesje har studert korleis utdanning kan påverke omskjering av kvinner i Kenya.

Publisert 2. okt. 2015 09:25

Verdens klima- og miljøforkjempere teller ukene til FNs klimatoppmøte i Paris i desember. Men dagens klimaavtaler kan virke mot sin hensikt.

ESOP-logo
Publisert 1. okt. 2015 13:45

Skal du skrive masteroppgaven din ved Økonomisk institutt, UiO, våren 2016? Hvis oppgaven din er faglig relevant for ESOP og I tillegg har et kjønnsfokus, bør du søke om ESOP-stipend. Fristen er 20. oktober 2015.

Publisert 17. sep. 2015 11:15

Økonomisk institutt og økonomisk teori er et viktig bakteppe   i  Helle Stensbaks romandebut «Monopol». Uten økonomisk teori og en viss studiekonsulentsbistand, ville ikke politiheltinnen Rigmor Stark kunnet løse krimgåtene.

Tone Enger på kontoret
Publisert 17. sep. 2015 11:15

- Jeg kvitrer ikke. Jeg er nok langt mer bitchy enn romankarakteren min person har lånt navnet sitt til.  Det tror jeg de som jobber med meg og studentene kan skrive under på, sier seniorkonsulent ved økonomisk institutt, Tone Enger.

Slum foran storby
Publisert 23. juni 2015 15:39

Forskere ved Økonomisk institutt får millionstøtte for fremragende forskningskvalitet. Midlene skal brukes til å rekruttere internasjonale toppforskere.