Aktuelle saker

Publisert 2. mai 2018 08:33

Klima- og miljøtiltak kan vere effektive, men likevel vanskelege å få gjennomslag for. Ifølgje forskar Elisabeth Isaksen kan ei av forklaringane vere at slike tiltak kan ramme forskjellige grupper ulikt.

Publisert 11. apr. 2018 09:17

Torje Hegna startet sin utdannelse med spanskstudier i Nicaragua, hvor han også jobbet frivillig som engelsklærer for barn fra fattige bydeler. Høsten 2017 startet han som doktorgradsstipendiat ved Økonomisk institutt. Hvordan havnet han her?

Publisert 20. mars 2018 14:34

Vinnerne av Norges Bank case-NM 2018 er Ca-sera-sera fra Økonomisk institutt.

Bilde av Manudeep Bhuller
Publisert 28. feb. 2018 11:18

Med forskertalentmidler fra Norges forskningsråd vil Manudeep Bhuller blant annet ta for seg hvordan internett-teknologi påvirker dagens arbeidsmarked, og hvor vanskelig det kan være for arbeidsgiver og arbeidstaker å finne hverandre. Foto: UiO

Profilbilde av forskeren, hvit bakgrunn
Publisert 19. feb. 2018 10:15

Edwin Leuven er professor ved Økonomisk institutt og har nylig fått toppforskmidler fra Forskningsrådet til prosjektet «Etterspørsel og tilbud av offentlig utdanning».

Bilde av Katinka Holtsmark som presenterer
Publisert 22. jan. 2018 12:41

Den årlige januarkonferansen gikk av stabelen 18 januar med temaet "Et klimavennlig oljeland?"

Illustrasjonsbilete
Publisert 18. des. 2017 08:00

Ny studie av innføringa av norske jordmødrer for over hundre år tilbake kan fortelje oss meir om korleis velferdsstaten vår har vakse fram. Forskarane ønskjer å finne ut om nokre av desse erfaringane også kan vere relevante for dagens fattige land.

Manudeep Bhuller
Publisert 6. des. 2017 12:57
Marianne Tønnessen
Publisert 28. nov. 2017 09:11

Demograf Marianne Tønnessen ser på hvordan den norske befolkningen endrer seg av at mennesker flytter innenlands og over landegrenser.

Magnus E. Stubhaug
Publisert 9. nov. 2017 15:25

Magnus Eliasson Stubhaug får årets Våg å vite-pris for sin masteroppgave om ulikhet i boligformue i Norge.

Bilde av soldater i hæren.
Publisert 6. nov. 2017 08:53

Gjer auka innvandring oss mindre villige til å bidra til det kollektive? Og kan i tilfelle personleg kontakt og venskap bøte på denne motviljen? For å finne svaret har økonomar studert romkameratar i militæret.

Publisert 14. juni 2017 08:48

Økonomisk institutt har blitt tildelt midlar av Noregs forskingsråd for å vidareutvikle fagleg samarbeid og drive utveksling med leiande universitet.

Kalle Moene og Debraj Ray
Publisert 9. mars 2017 15:07

Kalle Moene og Debraj Ray har blitt intervjuet om hvordan grunnlønn kan bidra til å løse stadig økende ulikheter, arbeidsledighet, globalisering og automatisering av produksjon.

Debraj Ray
Publisert 11. nov. 2016 14:54

Debraj Ray er ein av dei mest anerkjente økonomiske teoretikarane og utviklingsøkonomane i verda, og vart tildelt eit æresdoktorat ved UiO i 2011. Ray er tilknytta forskar ved ESOP og besøker forskingssenteret 21.- 25. november.

Mennesker demonstrerer
Publisert 24. okt. 2016 10:36

- Velferdsstatens ordninger virker godt sammen med kapitalistisk konkurranse. Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Karine Nyborg
Publisert 6. okt. 2016 20:50

Politiske virkemidler har ikke klart å løse de store globale problemene. Ved å støtte opp om endring av sosiale normer, kan politikk bidra til å snu onde sirkler til gode, viser en artikkel i Science med økonomiprofessor Karine Nyborg som førsteforfatter.

Publisert 8. sep. 2016 13:14

Med over 13 millioner kroner fra EU skal Andreas Moxnes forske på verdikjeder og outsourcing i internasjonal handel.

Publisert 19. aug. 2016 14:27

Karine Nyborg er økonomiprofessor og skjønnlitterær forfatter. For å skrive novellesamlingen «Balladen om den usynlige hånd» måtte hun bruke all kunnskap hun hadde fra begge rollene.

Forskingsdagane
Publisert 4. juli 2016 09:41

Under Forskingsdagane har organisasjonar, bedrifter, etatar og skular moglegheita til å få eit gratis føredrag om eit samfunnsaktuelt tema med ein av ESOP sine forskarar.

Publisert 19. mai 2016 13:53

Svaret kan overraske deg. Hør Harald Eia presentere noe av Kalle Moenes forskning.

Foredrag på TEDx (youtube.no)

Bilde av Magne Mogstad og Kalle Moene
Publisert 6. apr. 2016 13:11

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning er i år tildelt ESOP's leder Kalle Moene. Magne Mogstad tildeles Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere.

Publisert 25. jan. 2016 11:36

Professor Bård Harstad ved Økonomisk institutt (UiO) får sitt andre ERC-grant. Før ham er det kun Nobelprisvinner Edvard Moser som har oppnådd to slike prestisjefulle tildelinger i Norge.

Utslipp
Publisert 22. des. 2015 13:57

Hvis kvotetaket strammes inn jevnlig, kan internasjonalt samarbeid gi store utslippskutt. Norge kan bidra til innstrammingen ved å kjøpe og slette store mengder med kvoter i dagens marked, viser Holtsmarks doktorgradsavhandling.

Publisert 17. nov. 2015 08:47

Når unge, mannlige soldater jobber sammen med kvinner i lag – og også deler rom med dem – slutter de fullstendig å diskriminere. Synet på kvinnelig lederskap endrer seg radikalt – på bare åtte uker, viser forskningsresultater.

Publisert 26. okt. 2015 18:39

Vi veit lite om kva som må til for å få ned talet på omskorne kvinner. Likevel har UNICEF straumlinjeforma sine tiltak for å få bukt med praksisen.