UTSATT! Det Tredje rikets hjerte? Regionen Anhalt som prisme til å forstå Hitlers Tyskland

Seminaret er utsatt. Ny dato kommer...

Hva slags samfunn var Hitlers Tyskland? Var det et samfunn dominert av forfølgelse og terror – eller var det noe helt annet?

I de siste 10-15 årene har forskere i flere land forsøkt å komme nærmere en forståelse av hvordan det var å leve i Det tredje riket og hvordan samspillet mellom befolkning og regime artet seg. Var befolkningen kun passive mottakere av regimets politikk, eller identifiserte den seg med den?

I det tidligere miniatyrfyrstedømmet Anhalt var oppslutningen om den demokratiske Weimarrepublikken stor, og helt fram til 1932 ble den lille delstaten styrt av en progressiv sentrum-venstre regjering. Samtidig var Anhalt den delstaten som først ble styrt av en NSDAP-regjering, og hvor bokbålene ble tent om lag et år før de mer kjente på Opernplatz i Berlin.

I sitt foredrag vil Anders G. Kjøstvedt ta utgangspunkt i nyere forskning omkring det nazistiske Tyskland og problematisere denne i lys av eksempler fra eget forskningsarbeid.

Kjøstvedt er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og tidligere stipendiat og postdoktor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.

Hans publikasjoner består blant annet av Movements and Ideas of the Extreme Right (2013), New Political Ideas in the Aftermath of the Great War (2016), The Dynamics of Mobilisation: The Nazi Movement in Weimar Berlin (2013) og Kvinners rolle i fascismen og høyreradikalismen fra mellomkrigstiden til i dag (2013).

Vil du ha invitasjoner til fagseminarene på e-post?

Meld deg på vårt fagseminar-e-postliste

Publisert 19. jan. 2017 09:42 - Sist endret 23. mars 2017 14:33